НОВИНИ

Run, Jolien, Run…

run jolien runhellip
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
23:49, 24.06.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Тя никога не беше попадала под светлините на прожекторите. Тя никога не е печелила медал от голямо първенство. Резултатите ѝ в тласкането на гюле и хвърлянето на чук са далеч от забележителните. Днес обаче спечели сърцата на всички белгийци, които обичат спорта. Тя е Джолиен Бумкво и днешният ден на европейското отборно първенство по лека атлетика в Силезия ѝ принадлежи.

Бумкво е национална рекордьорка на родината си в тласкането на гюле със 17.09 м, които постига преди 7 години в Брюксел. През 2023 г. постави нов национален рекорд и в зала със 17.87 м. От нея не се очакваше нищо специално в коронната ѝ дисциплина по време на еврошампионата в Дивизия 1. Вчера родената в Гент състезателка постигна 16.58 м. в първия си опит и се нареди на седмата позиция. Остана много далеч от челната тройка. Като цяло в Силезия белгийците не се представят особено успешно. Най-доброто постижение до момента е едно второ място Рани Росиус в спринта на 100 м при жените. Мястото им в Дивизия 1 е силно застрашено.

Нуждата от точки така е притиснала отбора, че на всеки следващ старт се гледа като възможност за изплуване. В бягането на 100 м с препятствия Белгия има опитната Ан Загре, но контузия я спира от участие. И за да не останат белгийците с 0 в този старт се случва сензацията. Във втори коридор място заема Джолиен Бумкво…

Тя има много бегъл опит сред хърделистките. Когато е на 16 години завършва за 10.23 сек. на 60 м. с препятствия на закрито.

И толкова. До 2016 г. 100 м с препятствия си беше наша територия със световния рекорд на Йорданка Донкова, поставен в Стара Загора - 12.21 сек. Година по-рано Гинка Загорчева също имаше най-добър резултат в света с 12.25 сек. В момента нигерийката Тоби Амусан държи най-силното постижение с 12.12 сек.

Давам тези цифри само като отправна точка. Джолиен Бумкво днес направи бягането на живота си. 29-годишната атлетка застана на старта без да се замисли, защото Белгия имаше отчаяна нужда от точки. Бумкво стартира с още седем хърделистки и завърши… 20 секунди след тях. Нейният резултат ще остане в историята - 32.81 сек. Добрите хърделистки взимат разстоянието между препятствията на 3 крачки, неопитните на 5, а Джолиен на 7… но донесе ДВЕ точки за своя отбор.

След втория състезателен ден на Европейското отборно първенство в Дивизия 1 Белгия заема последното място със 159 точки. Една повече има Турция, а с две повече са норвежците. Спасителният бряг е на 12.5 точки, които могат да се наваксат в един-единствен старт. Но тези две спечелени от Джолиен Бумкво могат да се окажат най-важните в крайното класиране.

Автор: Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за значителни валежи и гръмотевици в 10 области в страната и днес
Жълт код за значителни валежи и гръмотевици в 10 области в страната и днес
Испания победи Хърватия с най-бързия гол в историята на европейски първенства по футбол за младежи до 21 години
Испания победи Хърватия с най-бързия гол в историята на европейски първенства по футбол за младежи до 21 години