НОВИНИ

Русия обвини Великобритания за взривяването на газопроводите "Северен поток"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:47, 29.10.2022
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Нападението било извършено тази сутрин в Севастополския залив. Според Москва в подготовката на атаката и обучението на украинските военнослужещи са участвали британски специалисти. Русия обвини Лондон и за взривяването на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” преди месец. След атаката Москва обяви, че прекратява сделката за украинското зърно.

Москва нарече атаката "терористична". Според съобщението на руското министерството на отбраната, малко след 4.20 часа, 9 украински дрона са атакували руски кораби в пристанището на Севастопол - главния град на анексирания от Русия Кримски полуостров. Според информациите от Москва - дроновете били унищожени и единствено руски миночистач е получил "незначителни повреди".

"Подготовката на този терористичен акт и обучението на военнослужещи от украинския 73-ти специален център за морски операции са извършени под ръководството на британски специалисти, разположени в град Очаков, Николаевска област", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Според руското министерство на отбраната, членове на същото британско военно подразделение са участвали в планирането и осъществяването на взривовете на газапроводите "Северен поток" 1 и 2. От британското външно министерство нарекоха твърденията на Москва - "лъжа".

Съседната на Крим област - Херсонска - остава горещата точка на военната карта. През последните седмици украинската офанзива напредна бързо и фронтовата линия вече е на по-малко от 30 километра от град Херсон. Ако Украйна успее да си върне областта, ще прекъсне сухопътната връзка на руските сили с Кримския полуостров.

След седмици на привидно затишие, през последните дни отново се е засилил руският обстрел в района.

Всеки ден, всяка нощ, всяка сутрин... през целия ден има обстрели. Използват артилерия, касетъчни бомби - независимо, че са забранени.

За разлика от контраофанзивата на североизток, украинското настъпление в Херсонска област е много трудно. Дъждовете в района забавят придвижването на украинците.

Руснаците сменят позициите си. Нашето разузнаване потвърди, че те укрепват фланговете си, изграждат нови окопи.

Областта е от четирите района, които Москва обяви, че анексира. Украинският президент обвини руските части, че се опитват да обезлюдят района, заради обявената от Русия масова евакуация на местното население.

"Те решиха да затворят медицинските заведения, да изнесат оборудването, линейките – просто всичко. Те оказват натиск върху лекарите, които останаха в окупираните райони да се преместят в Русия", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Херсон беше от първите градове, които паднаха под руски контрол. Преди войната населението на града било 300 000. Поставените от Москва власти твърдят, че през последните дни са евакуирали около 70 000 души. Предполага се, че около 170 000 продължават да живеят в града.

Много хора в съседните села също отказват да напуснат домовете си с надеждата, че скоро войната ще свърши.

Ако Русия загуби Херсонска област, провалът ще е голям за Москва, твърдят военни анализатори. Освен че ще загуби сухопътната връзка с полуострова, ще бъде застрашено и водоснабдяването на Крим с питейна вода. Ще има и символично значение - Херсон и единственият главен град на украинска област, който е под руски контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и ЦСКА 1948 не излъчиха победител на "Герена"
Левски и ЦСКА 1948 не излъчиха победител на "Герена"
България на върха в отборното класиране от Световния боксов тур в Марибор
България на върха в отборното класиране от Световния боксов тур в Марибор