НОВИНИ

Русия спира износа на житни култури до 1 юли

русия спира износа житни култури юли
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:56, 26.04.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Русия, най-големият износител на пшеница в света, спира износа на житни култури, включващи пшеница, ръж, ечемик и царевица до 1 юли, съобщи Министерството на земеделието.

В началото на април правителството въведе котировки за износ на определени зърнени храни до края на юни, но те бяха "напълно изчерпани" до днес, се казва в съобщение на министерството.

"След изнасянето на цялото зърно, декларирано по квотата, износът на пшеница, ръж, ечемик и царевица за държави, които не са членки на Евразийския икономически съюз, ще бъде спрян до 1 юли 2020 г.", се казва в съобщението.

В Евразийския икономически съюз влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.

Глобалните органи, включително Световната търговска организация и Световната здравна организация, предупредиха страните да не налагат експортни ограничения, които биха могли да прекъснат световната верига на доставки на храни, тъй като пандемията от коронавирус причинява масивни икономически катаклизми.

Москва заяви, че нейните по-ранни квоти са въведени, за да се гарантира стабилността на националния пазар. Изявлението не споменава коронавирусната криза.

През селскостопанската 2018-2019 г. Русия е изнесла над 35 милиона тона пшеница и 43,3 милиона тона от всички зърнени храни, съобщава агенция РИА Новости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От полунощ отпада забраната за влизане в България през Турция
От полунощ отпада забраната за влизане в България през Турция
Папа Франциск: Нека се молим за хората, изпълнени с тъга
Папа Франциск: Нека се молим за хората, изпълнени с тъга