НОВИНИ

Руски учени препоръчват космонавтите да пият кефир при полет до Марс

руски учени препоръчват космонавтите пият кефир полет марс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:22, 16.04.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Учени от националната лаборатория на Русия за чисти биопрепарати препоръчват в хранителния режим на космонавтите да бъде включен и кефирът.

Млечнокиселият продукт, приготвен в космоса, ще бъде особено полезен при продължителни космически експедиции до Луната и Марс. До този извод са стигнали учените след приключването на експеримента „Пробиовит“ на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи РИА Новости.

Проведените на борда на МКС космически експерименти позволяват да се направи положителна прогноза относно възможността в обозримо бъдеще на пилотираните космически комплекси да се произвеждат пробиотични продукти, за да бъде снижен медицинският риск за членовете на екипажа, смятат изследователите.

Тази технология ще бъде от важно значение при осигуряването безопасността на полетите в далечния космос, когато доставката на товари от Земята ще бъдат или ограничени, или невъзможни, се казва в статията, публикувана в научното списание „Център за подготовка на космонавти“.

Високото качество на пробиотиците са потвърдени от наземни и полетни експерименти, което дало основание на учените да предложат включването на млечнокисели продукти в хранителните дажби на космонавтите и по време на медицинско-профилактични дейности.

Системното им използване по време на полет трябва да бъде потвърдено от още редица експерименти, след което технологията да бъде приложена при масовото производство на пробиотици за пилотирани космически комплекси, пише в статията.

Експериментът „Пробиовит“ се провежда на МКС от 2016 г. На борда на станцията е получена напитка, в която лактобактериите са се размножавали в млякото за пиене.

Напитката има противопатогенни и антиоксидантни свойства и съдържа вещества, които защитават организма от йонизиращо лъчение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменено е текущото класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив
Отменено е текущото класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив
Горски служители помагат при раздаването на пенсиите в труднодостъпните села в Петричко
Горски служители помагат при раздаването на пенсиите в труднодостъпните села в Петричко