НОВИНИ

Руските атаки достигнаха крайните западни територии на Украйна (ОБЗОР)

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:02, 13.03.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
руските атаки достигнаха крайните западни територии украйна обзор
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия разшири мащаба на инвазията си - руските сили атакуваха района на западния град Лвов. Поразена е военно-тренировъчна база, близо до границата с Полша, която е членка на НАТО. Загинали са най-малко 35 души, предава Би Би Си. На дипломатическия фронт - очаква се четвърти кръг преговори между двете страни. Според украинската страна са обсъдени всички теми и до дни може да има конкретни резултати, според руската - има съществен напредък в преговорите.

Районът на западния украински град Лвов, който приютява стотици хиляди бежанци, стана мишена на руска атака. Поразена е военно-тренировъчна база в района на град Яворов, само на 25 километра от полската граница. Градът е на 50 километра от Лвов. Жертвите са най-малко 35, ранените 134.

Полигонът се използва за обучение от инструктори на НАТО, предава Би Би Си.

"Днес районът на Лвов беше атакуван с ракети. Смята се, че атаката е извършена от самолети, които са излетели от Саратов, Русия. Изстреляни бяха около 30 ракети по полигона Яворов. Нашата въздушна отбрана се задейства. Няколко ракети бяха свалени", заяви Максим Козитски, шеф на военната администрация на Лвов.

Биенето на църковните камбани в Киев се чува заедно с воя на сирената за въздушно нападение. В днешния неделен ден жители на града присъстваха на църковната служба, а свещеници благословиха войници и техните оръжия.

Градът се готви да се отбранява от настъпващите руски части при нестихващи сражения в околностите му. Харков, Чернигов, Суми и Мариупол остават обсадени и под силен руски обстрел. На 114 километра от Лвов беше атакувано летището на Ивано-Франковск.

Сателитни снимки на базирана в Съединените щати компания показват значителни щети по жилищни сгради в Мариупол. Ситуацията там е особено тежка. Украинският президент Зеленски съобщи, че в града е починало дете от дехидратация.

"Ситуацията е ужасна и руската армия продължава да обстрелва града. Хората ми казват, че Мариупол - вече не съществува. Той е напълно разрушен", заяви Сергей Орлов, заместник-кмет на Мариупол.

Към града беше отправен хуманитарен конвой.

Под непрекъснат обстрел хората в Ирпин, на 25 километра от Киев, продължават да се опитват напуснат града.

Украинските власти съобщиха за един загинал и за най-малко един ранен при обстрел на жилищна сграда в град Чернигов.

Почти 125 000 души са евакуирани през хуманитарни коридори, обяви президентът Зеленски, който посети ранени украински войници в болница, чието местонахождение не се съобщава. Зеленски отправи предупреждение.

„Окупаторите в Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от образуването на псевдорепублики. Изнудват се местните служители, притискат се депутати. Търсят кого да подкупят, да организират така наречена Херсонска народна република", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Съветник на Зеленски даде надежда в дипломатически план.

" Нашите предложения са на масата и те са много категорични. Преди всичко те засягат изтеглянето на руските войски, прекратяването на огъня и така нататък. Русия вече го разбира. Русия започва да преговаря конструктивно. Мисля, че ще стигнем до някои конкретни резултати буквално след няколко дни", заяви Михаил Подоляк, съветник на президента на Украйна.

Киев твърди, че Русия планира да наложи пълен и постоянен контрол на Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа. Москва отрича това.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група младежи рискуват живота си, за да носят радост на малкото останали жители в Харков (ВИДЕО)
Група младежи рискуват живота си, за да носят радост на малкото останали жители в Харков (ВИДЕО)
Десета позиция за българската смесена щафета в Отепя
Десета позиция за българската смесена щафета в Отепя