НОВИНИ

Американски журналист е убит при обстрел край Киев

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:20, 13.03.2022 (обновена)
5493
Чете се за: 02:37 мин.
По света
американски журналист убит обстрел киев
Слушай новината

Американски журналист беше убит, а друг - тежко ранен, по време на обстрел в град Ирпин, близо до Киев. Загиналият журналист е Брент Рено - фоторепортер и оператор, работил преди години за "Ню Йорк Таймс". Той е убит при обстрел от страна на руската армия.

Брент Рено - на 50 години. Американецът е първия чуждестранен журналист, за когото е потвърдено, че е загубил живота си, отразявайки ситуацията в Украйна. Фотограф и оператор, носител на редица награди. Отразявал е войните в Ирак и Афганистан. Убит е днес в Ирпин, в близост до Киев. Според украинската полиция и Ройтерс - от руските войски. С него имало още двама души - украински гражданин и още един журналист - Хуан Аредондо, който е прострелян и настанен в болница.

"Карахме по моста в Ирпин, отивахме да снимаме бежанци, но когато преминахме КПП-то, по нас откриха огън. Шофьорът веднага обърна колата, но изстрелите продължиха. Бяхме двама журналисти - аз и моят приятел Брент Рено. Той беше прострелян", заяви Хуан Аредондо, журналист.

В момента на това интервю, Аредондо не знае какво се е случило с Рено. Видял е само, че колегата му е прострелян във врата. Първоначално беше съобщено, че загиналият е журналист от "Ню Йорк Таймс". Това, обаче, се оказа невярно, а преди седмица вестникът обяви, че изтегля всички свои журналисти от размирните зони.

От телевизия NBC също изказаха съболезнования на близките на Рено, който е работил и за тях през годините. Съветникът по сигурността на Белия дом обяви, че Съединените щати няма да оставят без последствие смъртта на американския журналист.

Още в първите дни на руската инвазия, украински журналист беше убит след обстрела на телевизионната кула в Киев. Миналата седмица беше прострелян репортер от британската телевизия "Скай нюз".

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестеров и Цонева спечелиха титлите на Държавното първенство в зала
Нестеров и Цонева спечелиха титлите на Държавното първенство в зала
ПСЖ се върна на победния път след успех над последния Бордо
ПСЖ се върна на победния път след успех над последния Бордо