НОВИНИ

С послание за мир Старозагорската опера гастролира в Сараево с "Реквием" на Моцарт

Босна и Херцеговина отбеляза 30 години от изпълнението му в бомбардираната Сараевска библиотека

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 06.10.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

С гастрол на Старозагорската опера Босна и Херцеговина отбеляза 30 години от изпълнението на "Реквием" на Моцарт в бомбардираната Сараевска библиотека. Българските музиканти изпълниха същото произведение пред публиката на града, отправяйки послание за мир.

Идеята за гостуването на Старозагорската опера е на диригентът Емир Нуханович, който преди 30 години кани световноизвестния Зубин Мета да дирижира в развалините от войната последната гениална творба на Амадеус.

"През 1994 си мислех, че война като тази в Босна няма да се случва никога повече на никое място, но виждате какво е днес. Виждате колко деца страдат. Много деца бяха убити, много гладуват. И това се случва не само в Украйна или Палестина, а и на други места по света. Сега ние искаме да изпратим послание от Сараево на всички хора и особено на политиците - първо да помислят за своите деца, за своите внуци и тогава да решават дали да водят войни", каза проф.Емир Нуханович - диригент.

Старозагорската опера представи своя спектакъл на друго знаково място в града – олимпийската зала, в която през 1984 година Сараево посреща световния спортен елит. Това е залата, която може да побере най-много публика в града. Защото предварителният интерес е огромен.

"Спектакълът "Реквием" на Моцарт е може би след филмовия, международния филмов фестивал през август, най –голямото събитие културно в Сараево. И това е напълно естествено, тъй като престижът на Старозагорската опера и нейното реноме привлича много голям интерес на местната публика, както и дипломати, чужденци, туристи", поясни Н. Пр.Валери Йотов – посланик на република България в Босна и Херцеговина.

Специално за събитието сред официалните гости беше и бившият премиер на Турция Тансу Чилер. Тя е един от първите политици, които през 1994 идват в обсаденото Сараево.

"Този спектакъл направи връзка със спомените ни за блокадата на Сараево и за концерта, който чухме тогава.Това е причината да долетя от Истанбул за събитието. Мисля, че и тази вечер го имаше това послание за живота и за смъртта, за болката от загубата. Все едно изпращахме послание и за тези хора, които загубиха живота си в наводненията. Не това е била целта на този спектакъл и все пак го имаше", каза Тансу Чилер – премиер на Труция /1993-1996г/.

Спектакълът започна с минута мълчание за жертвите на наводнени ята в Босна и Херцеговина. А приходите от разпространението на направения видеозапис ще бъдат дарени в полза на засегнатите от бедствието.

Автор: Миглена Стойчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дубъл за Бостън Селтикс срещу Денвър Нъгетс в предсезонната подготовка
Дубъл за Бостън Селтикс срещу Денвър Нъгетс в предсезонната подготовка