НОВИНИ

Съдът на ЕС: Унгария е нарушила закона за предоставянето на убежище

съдът унгария нарушила закона предоставянето убежище
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 17.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Слушай новината

Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Унгария е нарушила закона, като е попречила на някои имигранти да потърсят убежище и е преместила много от тях в транзитни лагери.

„Унгария не е изпълнила задълженията си съгласно законодателството на ЕС в областта на процедурите за предоставяне на международна закрила“, заяви Европейският съд.

През 2015 г., в пика на кризата, при която хиляди потенциални мигранти и бежанци пристигнаха в Югоизточна Европа и се насочиха на север и на запад, Унгария препречи пътя им, припомня АФП.

Националистическото антиимиграционно правителство на премиера Виктор Орбан настани мигрантите в транзитни зони и ограничи възможностите им да кандидатстват за убежище.

Съдът е установил, че Унгария не е позволила на лицата, търсещи убежище, да напуснат лагерите, докато се разглеждат делата им, и не е предложила специална защита на децата и уязвимите.

През февруари Унгария затвори временно границата със Сърбия заради мигранти

Когато молбите за убежище са били отхвърлени, в някои случаи „тези граждани са били принудително изведени от полицията от другата страна на оградата, издигната на няколко метра от границата със Сърбия, до ивица земя, лишена от всякаква инфраструктура“.

Това е оценено като нарушение на директивата на ЕС, установяваща предпазни мерки за отстраняването на нелегални мигранти.

„Ограничаването на достъпа до процедурата за международна закрила, незаконното задържане на кандидати за тази защита в транзитните зони и преместването на незаконно пребиваващи граждани на трети държави в гранична зона, без да се спазват гаранциите около процедурата за връщане, представляват нарушение на правото на ЕС“, заяви съдът.

Будапеща често има пререкания с Брюксел заради миграцията и политиката за бежанците, а правителството на Орбан обвини Европейския съюз, че се опитва да го принуди да приеме масово имигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус изравни антирекорд от сезон 1984/85
Ювентус изравни антирекорд от сезон 1984/85
ПСЖ победи Лориен у дома
ПСЖ победи Лориен у дома