НОВИНИ

Само в две секции в област Добрич има проблем с машинния вот

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 11.07.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Общият брой избиратели в област Добрич, които имат право на глас е 175942 души. Разкрити са 378 секции, като машини са доставени в 253. В две подвижни урни в общините Добрич и Добричка гласуват хора с увреждания.

Нормално стартира изборният ден в цялата област, съобщи председателят на Районна избирателна комисия Добрич Цонка Велкова.

Тя сподели, че на някои места е имало отсъстващи членове на секционни комисии, но своевременно е реагирано и секциите навсякъде са отворили навреме.

В две секции в град Добрич има проблем със стартиране на машините. "При едната машина проблемът е възникнал още в съботния ден при монтажа ѝ в секцията – 98 СИК в град Добрич, за което уведомихме Централната избирателна комисия и имаме тяхно решение, като днес там се гласува с хартиена бюлетина", каза още Цонка Велкова.

ЦИК: В 7 секции се премина на хартиено гласуване

Другата секция също е в град Добрич – 94 СИК, където тази сутрин е възникнал проблем. Според техническото лице, което обслужва машината, тя е работила нормално при проверката в съботния ден. Тази сутрин обаче още на първия гласоподавател е блокирала и опитите да бъде рестартирана се оказали неуспешни.

Повече от 40 души са чакали да дадат своя вот, като част от тях са се отказали, съобщи председателят на 94 СИК Деляна Милева. Над 600 души са потенциалните гласоподаватели в секцията.

Сигнали за проблеми с машините за гласуване в Бургаско

Тошо Иванов за втори път от 8.00 часа сутринта идва да гласува, след като е чакал час и половина, но отново е върнат, защото няма решение на ЦИК. Мъжът обаче е упорит и заявява, че ако трябва да ще дойде и за трети път, защото е убеден, че трябва да даде своя вот.

Малко след 10.00 часа от ЦИК излязоха с решение работата в 94 СИК да продължи с хартиени бюлетини. Така след близо три часа и половина вторият гласоподавател в секцията упражни своя вот.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни парламентарни избори и в Молдова
Предсрочни парламентарни избори и в Молдова
Висока изборна активност в Никити и Солун
Висока изборна активност в Никити и Солун