НОВИНИ

Сърбия и Русия строят Център за ядрени технологии

сърбия русия строят център ядрени технологии
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 09.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Балкани
Слушай новината

Правителството на Сърбия и руската държавна корпорация "Росатом" подписаха споразумения за изграждане на Център за ядрени технологии и за съвместно предприятие, което да реализира проекта на територията на балканската държава.

Партньорството бе договорено преди посещението на премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Москва. То бе подписано от сръбския министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович и от президента на "Русатом Оверсиз" Евгений Пакерманов.

През следващите три години в Сърбия ще бъде построен Център за ядрена медицина на базата на циклотронен комплекс, както и производствена база за радиофармацевтични препарати. В него ще се прилагат най-модерните технологии при производство на радиоизотопи за медицински и промишлени цели, производство на легиран силиций за индустрията, услуги по определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби и други.

"Това е исторически ден в отношенията между Сърбия и Русия. Подписахме споразумения, които връщат Сърбия на картата на европейските държави, които имат база за научни изследвания в областта на ядрените технологии. Това ще ни помогне в области като медицина, наука и изследователска дейност. Още отсега имаме запитвания от съседни държави, които искат да използват този център съвместно с нашите учени. С подписването на тези споразумения се откриват нови перспективи в развитието на взаимоотношенията между Сърбия и Русия в областта на ядрените технологии", заяви министър Ненад Попович.

"Радостни сме, че съвместно с нашите сръбски партньори определихме конкретните стъпки и предварителните срокове за реализация на проекта, в който ще бъдат приложени иновативни руски атомни технологии. Радиофармацевтичният комплекс и центърът за ядрена медицина ще осигурят достъп до високотехнологична медицинска помощ за сръбските граждани при решаване на въпроси, свързани с борбата с онкологичните заболявания", заяви генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Според президента на "Русатом Оверсиз" Евгений Пакерманов, практическата реализация на проекта ще започне още през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СТО: Омикрон ще забави възстановяването на световната икономика
СТО: Омикрон ще забави възстановяването на световната икономика
Среща за демокрацията по инициатива на Белия дом
Среща за демокрацията по инициатива на Белия дом