НОВИНИ

Сърбия ограничава влизането в страната за празниците

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:50, 20.12.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Слушай новината

Сръбското правителство ограничава от утре влизането в страната за новогодишните и коледните празници. Мярката ще остане в сила до 10 януари. Нидерландия спря полетите от Великобритания заради нов щам на коронавируса. Заради него затвориха Лондон и части от Англия.

Милион и 700 хиляди сърби, живеещи в чужбина, традиционно се връщат в родината за празниците. Но тази Коледа властите са решени да не допуснат масово пренасяне на COVID-19 отвън, както се случи през пролетта.

В Сърбия ще може да се влиза само с отрицателен PCR тест, не по-стар от 48 часа, или задължителна 10-дневна изолация. Ограниченията се отнасят не само за сръбските граждани, но и за чужденци. Тестове може да се правят и на място, а цената им е 76 евро за сърбите и 152 евро за чужди граждани.

Нидерландското правителство разпореди спирането на всички полети от Великобритания, след като в Нидерландия беше открит случай на нов щам на коронавируса. Министър-председателят Марк Рюте уточни, че мярката е превантивна, но все пак съобщението беше направено само няколко часа, след като стана ясно, че Лондон и югоизточната част на Англия отново са под карантина.

Нидерландия спря полетите от Великобритания заради новия щам

Откритият на Острова нов щам се смята за до 70 процента по-заразен, но няма доказателства да е по-смъртоносен. През декември един от четирима души в британската столица е бил носител тази разновидност на COVID-19.

"Вирусите мутират непрекъснато, но при този нов щам бяха наблюдавани 23 промени. Това е необичайно. … Щамът се разпространява по-лесно и затова трябва да се овладее. Ограничавайки контактите, намаляваме възможността за предаване на заразата. Това е причината да се изискват, по-строги мерки - за да се установи контрол над новия щам", заяви главният научен сътрудник сър Патрик Валанс.

Нов, по-заразен щам на COVID-19 във Великобритания

Премиерът Борис Джонсън призова британците да се подготвят за една по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания. Минути преди влизането в сила на новите ограничения, които засягат повече 16 милиона души в Англия, улиците се изпълниха. Хората бързаха да направят последни покупки за празниците и подаръци за Коледа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евертън записа трети пореден успех и продължи кризата в Арсенал
Евертън записа трети пореден успех и продължи кризата в Арсенал
Роналдо с ново постижение за историята
Роналдо с ново постижение за историята