НОВИНИ

САЩ изпрати военна помощ в Украйна, руски изтребители пристигнаха в Беларус

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:11, 22.01.2022
5382
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна пристигна 90 тона американска военна помощ. Това е първата партида от одобрения от Съединените щати пакет. Русия продължава да изпраща военна техника в Беларус. Руски изтребители пристигнаха в беларуски бази, за да се включат във военно учение на двете страни.

През нощта американски товарен самолет достави първата партида военна помощ на летището в Киев. Официално не се съобщава каква е. От посолството на Съединените щати в Киев съобщиха, че тя съдържа и "боеприпаси за защитниците на фронтовата линия на Украйна". И че пратката демонстрира "твърдия ангажимент на Съединените щати към суверенното право на Украйна на самозащита".

Американската военна помощ за Украйна беше одобрена още през декември и е в размер на 200 милиона долара.

Освен от Съединените щати, Украйна получава военна помощ от още няколко държави. Великобритания помогна на Киев с военни инструктори и с леки противотанкови оръдия.

Трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония обявиха, че пращат на Киев ракети и противотанкови оръдия. Канада отпусна заем на Украйна в размер на 95 милиона долара, а Германия ще й изпрати полева болница.

На срещата в Женева вчера американският държавен секретар предупреди, че Съединените щати ще отговорят, ако Русия нахлуе в Украйна.

От другата страна на границата - на руска територия, американски сателитни снимки показват, че има огромно струпване на военни части. Руското министерство на отбраната днес разпространи кадри със заминаващите за Беларус изтребители.

За там пътуват и две дивизии от ракетния-зенитен комплекс S-400, които бяха предислоцирани от Далечния изток. Съвместното руско-беларуско учение трябва да се проведе от 10 до 20 февруари.

В Украйна с безпокойство следят дали дипломацията ще овладее кризата.

"Двама Велики братя се пазарят, а ние сме някъде на заден план", коментира украинец.

Първите дипломати на Русия и Съединените щати договориха затишие на кризата за няколко дни, докато Вашингтон отговори писмено на руските искания за гаранция за сигурността. Американският президент ще обсъди през почивните дни украинската криза със Съвета за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България ще пристигнат изтребители от Испания и Нидерландия
В България ще пристигнат изтребители от Испания и Нидерландия
Корнелия Нинова остава начело на БСП (Обзор)
Корнелия Нинова остава начело на БСП (Обзор)