НОВИНИ

САЩ нанесоха въздушни удари по обекти на границата между Ирак и Сирия

сащ нанесоха въздушни удари обекти границата ирак сирия
Снимка: Архив/ БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:59, 28.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
САЩ
Слушай новината

САЩ нанесоха въздушни удари по цели на проирански милиции в иракско-сирийския граничен регион в отговор на поредица от атаки, насочени "срещу интересите на САЩ" в Ирак, заявиха от министерството на отбраната на САЩ.

"По указание на президента Байдън американската армия тази вечер нанесе защитни прецизни въздушни удари срещу цели, използвани от подкрепяните от Иран бунтовнически групи в иракско-сирийския граничен регион. Тези цели представляват съоръжения, които се използват от подкрепяните от Иран милиции, за да извършват атаки с дронове срещу американски персонал и съоръжения в Ирак", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Пентагона.

САЩ атакуваха оръжейни съоръжения и складове на две места в Сирия и едно на територията на Ирак.

"Президентът Байдън ясно даде да се разбере, че ще действа твърдо в защита на американските служители. Предвид продължаващата поредица от атаки на подкрепяни от Иран групировки, насочени срещу американските интереси в Ирак, президентът е разпоредил по-нататъшни военни действия за предотвратяване и ограничаване на такива атаки. Съединените щати са предприели необходимите подходящи и умишлени действия, насочени към ограничаване на риска от ескалация на напрежението, но също така и за изпращане на ясен и недвусмислен сигнал за възпиране на антиамериканските нападения", заявиха от американското министерство на отбраната.

Пентагонът също така обяви, че САЩ са действали в съответствие с правото си на самозащита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъжда продължаването на мярката 60 /40
Тристранният съвет обсъжда продължаването на мярката 60 /40
Йохана Конта няма да играе на Уимбълдън
Йохана Конта няма да играе на Уимбълдън