НОВИНИ

САЩ ще вкарат хутите в списъка с терористи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:46, 17.01.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати ще вкарат отново йеменските хути в списъка на терористичните организации, твърдят източници в Белия дом.

Въпреки въздушните атаки на Вашингтон и Лондон, подкрепяни от още няколко държави, по цели на хутите в Йемен, те не спират нападенията си в Червено море. Поредната им мишена се оказа кораб, плаващ под гръцки флаг, от Виетнам за Израел. Щетите по плавателния съд са незначителни.

Франция не се включи в коалицията за атаките срещу хутите, които са подкрепяни от Иран, за да не ескалира напрежението в региона. Това каза президентът на Франция - Еманюел Макрон.

"Франция реши да не се включва в коалицията, която нанесе предупредителни удари срещу хутите. Защо? Защото нашето желание е да избегнем ескалацията. Но ние сме за опазване на свободното корабоплаване. Всъщност, наши ракети и дронове спряха атака срещу норвежки кораби. Така че ние действаме, защитаваме своите плавателни съдове, и тези на съюзниците ни. Ние предпиремаме действия, но рамката им не е военна, а дипломатическа", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арктически студ в Канада
Арктически студ в Канада
Неадекватен шофьор помете 7 коли на паркинг в столичния квартал "Стрелбище"
Неадекватен шофьор помете 7 коли на паркинг в столичния квартал "Стрелбище"