НОВИНИ

Съветът на Европа иска от България законодателство за смяна на пола и защита на ЛГБТИ лицата и ромите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:21, 04.10.2022
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
проведе ото издание софия прайд
Слушай новината

ЛГБТИ лицата и ромите са основните жертви на публични прояви на омраза и предразсъдъци, а речта на омразата срещу тези групи през последните години се наблюдава при високопоставени политици. Това се казва в доклад на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа, който обхваща периода от юни 2014 г. до края на март 2022 г.

Според Комисията в българските училища няма система за наблюдение и противодействие на расистки и анти-ЛГБТИ инциденти, няма и официални данни за ЛГБТИ населението в България. Въпреки препоръката на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността в последния ѝ доклад, властите не са извършили никакво проучване или изследване на положението на тази група и не са разработили законодателство относно смяната на пола и признаването на пола, както е препоръчано от ЕКРН. В доклада се посочва, че ЛГБТИ общността “Rainbow Hub” в София е била атакувана няколко пъти през последните години.

Комисията към Съвета на Европа констатира, че много ромски деца все още не посещават детска градина, училище или завършват средното си образование. Според доклада в някои случаи изглежда, че съществува сегрегация. Припомнят се случаи, при които роми са станали жертва на протести, заплахи и нападения и събаряне на къщи. Членовете на ромската общност бяха особено силно засегнати от свързаните с пандемията мерки, предприети от властите, тъй като много от тях имат несигурни трудови ангажименти в неформалния сектор на икономиката, се казва още в документа.

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността отправя няколко препоръки към българските власти. Властите трябва да създадат работна група за ЛГБТИ, която да включва съответните организации от ЛГБТИ общностите, за извършване на проучване на дискриминацията срещу ЛГБТИ лица, за да се разработи национална стратегия и план за действие в тази област. ЕКРН също така препоръчва на властите да увеличат броя и да разширят успешната работа на ромските медиатори в областта на здравеопазването, образованието и заетостта. Тя ще проследи тези препоръки след две години.

Органът към Съвета на Европа препоръча на българските власти да създадат система за наблюдение и противодействие на расистки и анти-ЛГБТИ инциденти в училищата и повтаря своята препоръка властите да разработят законодателство за смяна на пола и признаване в съответствие с международните стандарти за правата на човека.

Що се отнася до ромите, Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността настоятелно препоръчва на властите да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на заплахите и насилие срещу роми и да гарантират, че в детските градини и училищата няма фактическа сегрегация на ромските деца. Органът на Съвета на Европа също така препоръчва на властите да защитят жилищата на ромите от разрушаване, което не е в съответствие със съответните международно приети гаранции (като достатъчен срок за предизвестие, възможност за правни средства за защита и предоставяне на алтернативно настаняване).

Освен това ЕКРН препоръчва на властите да увеличат и разширят мерките за интеграция на бежанци и лица, ползващи се със субсидиарна закрила (особено обучение по български език за възрастни, както и подкрепа за изграждане на умения и заетост), за да достигнат до повече бенефициенти, или чрез създаване на национални програми за интеграция или адекватно финансиране и цялостно разгръщане на дейности на местно ниво.

ЕКРН приветства и някои положителни развития, наблюдавани след предишния цикъл на наблюдение. Националният орган по въпросите на равенството в България - Комисията за защита от дискриминация (КЗД), е получил финансиране за създаване на допълнителни офиси. Комисията отбелязва като положително развитие забраната пред 2020 г. за провеждането на Луков марш в София. Комисията припомня, че маршът е ултранационалистическо и неонацистко младежко факелно шествие за прослава на наследството на български пронацистки политик и със задоволство подчертава, че решението за отмяната му е потвърдено от Върховния административен съд.

По отношение на приобщаването на ромите в доклада се казва, че през 2016 г. властите въведоха часове по български език в предучилищните заведения с продължителност до 100 часа за деца, чийто майчин език не е български, предимно роми. През 2020 г. близо 30 000 роми са участвали в дейностите за социално-икономическа интеграция, предложени от Агенцията по заетостта. Работата на ромските медиатори в областта на образованието, заетостта и здравеопазването е много положителна, особено по време на пандемията от Covid-19.

Що се отнася до бежанците и търсещите субсидиарна закрила, ЕКРН отбелязва, че те могат да кандидатстват за събиране на семейството от момента, в който получат статут на закрила, без да се налагат конкретни условия по отношение на доходи и жилище. Комисията поздравява властите за усилията им да предложат защита и подкрепа на много украинци, потърсили убежище в България след началото на руската агресия срещу Украйна през февруари 2022 г. (според българските власти между края на февруари и май 2022 г. България е посрещна повече от 80 000 украинци, предимно жени и деца).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Универсално зарядно устройство в Евросъюза от 2024 година
Универсално зарядно устройство в Евросъюза от 2024 година
39,40% е избирателната активност на изборите
39,40% е избирателната активност на изборите