НОВИНИ

Сделките за оръжие: Военна продукция за милиони стои блокирана

Николай Минков
от Николай Минков , Репортер: Ангел Узунов
18:21, 15.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
сделките оръжие военна продукция милиони стои блокирана
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Повече от 170 неразгледани преписки, свързани с издаване на лиценз за търговия или производство на военна продукция е заварил новия състав на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия. Това съобщи за БНТ зам.-министърът на икономиката Давид Сукалински. Поради тази причина боеприпаси и военни системи за милиони левове са блокирани у нас и не могат да бъде експортирани. Министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заедно с министъра на икономиката е съпредседател на Съвета, се ангажира до 10 дни проблемът да бъде решен.

Новият състав на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия се сформирал веднага след Великденските празници, работи и вече подготвя първото си заседание, съобщи служебният заместник-министър на икономиката Давид Сукалински:

"На първо място следва да се отбележи, че ние заварихме 170 преписки, по които нямаше произнасяне. Запознахме се с тях. Разбира се, постъпиха и нови, но така или иначе много бързо се работи по всяка една от преписките. Скоро ще има произнасяне на комисията по тях."

Военният министър Атанас Запрянов, който е зам.-председател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия се ангажира да бъде ускорено издаването на оръжейни лицензи:

"Ще бъдат разгледани. Абсолютно. Някои фирми имат забавяне, защото се обновява Съветът, но това забавяне ще бъде компенсирано и те ще бъдат разгледани техните документи и ще си получат съответните разрешения. Мисля, че много скоро до 10-15 дни това ще стане".

За 22 май е насрочено първото заседание на новият Междуведомствен съвет по отбранителна индустрия. Справка с проектът за дневен ред сочи, че ще бъдат разгледани 21 искания за издаване на лиценз за търговия или производство на военна продукция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно начало за българи на турнири по тенис за мъже от ITF
Успешно начало за българи на турнири по тенис за мъже от ITF
Алехандро Табило продължава приказното си участие на турнира ATP 1000 в Рим, класирайки се за полуфиналите
Алехандро Табило продължава приказното си участие на турнира ATP 1000 в Рим, класирайки се за полуфиналите