НОВИНИ

Семейството на загинал шофьор съди Google заради упътване към срутен мост

семейството загинал шофьор съди google заради упътване срутен мост
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:04, 21.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Семейството на мъж от САЩ, загинал след срутване на мост, съди компанията Google, защото не е актуализирала приложението си Maps (Карти). Делото е заведено в гражданския съд в окръг Уейк на 19 септември.

Семейството на Филип Паксън твърди, че Google не е показала, че един от мостовете в град Хикори, Северна Каролина, е частично разрушен преди девет години. Паксън е загинал през септември 2022 г., след като се опитал да мине с колата си през съоръжението.

Паксън и семейството му са били на гости преди инцидента, но съпругата му и децата си тръгнали по-рано. Мъжът бил в непознат квартал, поради което използвал популярното приложение.

"Непознавайки местните пътища, той е разчитал на Google Maps, очаквайки, че тя ще го насочи безопасно към дома на съпругата и дъщерите му", се казва в изявление на адвокатите на семейството, с което се обявява искът. "Докато шофирал в тъмнината и дъжда, без да подозира, последвал остарелите указания на Google към мост, който близо от десетилетие се нарича "Мостът за никъде" и паднал в река Сноу Крийк, където се удавил."

Местните жители многократно са се свързвали с Google, за да ги накарат да променят онлайн картите си, след като мостът се е разрушил през 2013 г., се твърди в иска. Според местни медии вандали са махнали бариерите, поставени на входа му.

В съдебния процес се завеждат искове и срещу три местни компании, които са имали задължение да поддържат моста.

"Нашите момичета се питат как и защо е загинал техният татко, а аз като възрастен човек все още не мога да разбера как отговорните за GPS указанията и моста са действали толкова безхаберно към човешкия живот", казва в изявление съпругата му Алисия Паксън.

"Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейство Паксън", заяви говорител на Google пред AP News. "Нашата цел е да предоставяме точна информация за маршрутите в Maps и в момента разглеждаме този съдебен иск."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Панайотов: Анализирахме грешките си, надявам се да победим Черно море
Николай Панайотов: Анализирахме грешките си, надявам се да победим Черно море
Пьотр Нестеров и Янаки Милев се изправят един срещу друг на четвъртфинал в Куршумлийска баня
Пьотр Нестеров и Янаки Милев се изправят един срещу друг на четвъртфинал в Куршумлийска баня