НОВИНИ

Серия от руски удари бяха нанесени в източната част на Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 02.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Серия от руски удари бяха нанесени днес в източната част на страната. Под обстрел са били Одеска област, Харков и Николаев. Руската армия съобщава, че е постигнала чувствителен напредък в офанзивата си в Лисичанск - последният бастион на украинските сили в Луганск. От Киев отрекоха това да е вярно. На този фон - за пореден път украинските власти обвиниха Москва, че умишлено атакува цивилни, а Кремъл - отрече.

Украинската армия обвини руските сили, че са подложили на обстрел с фосфорни бомби Змийския остров в Черно море. Използването на тези запалителни оръжия е забранено срещу цивилни, но не и срещу военни цели. Като доказателство, началникът на Генералния щаб на украинската армия публикува тези кадри в Телеграм. Преди дни Москва обяви, че се изтегля от Змийския остров "като знак на добра воля".

Рано тази сутрин серия от ракетни удари събудиха източния град Харков.

"Руските ракети удариха в 4.00 ч. сутринта. Нанесени са щети на три магистрални трафопоста. В момента електроподаването в голяма част от града е невъзможно", заяви Павел Свистелников, управител на електрическа компания.

Нанесени са сериозни щети и по железопътната мрежа. Обстрелът срещу Харков през изминалата седмица е ежедневен. През изминалите дни под руските удари попаднаха десетки жилищни сгради и няколко училища. Според Киев, Москва умишлено атакува цивилни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше лаконичен и заяви, че руската армия атакува единствено военни цели. През изминалото денонощие, обаче, под обстрел бяха Николаев и Одеска област. Съобщава се за десетки загинали.

"Това е умишлена, планирана руска атака. Не е грешка, не е ракета, която се е отклонила от траекторията си и е ударила неправилната цел. Едновременно са нанесени удари срещу Сергеевка и Затока, а 12 ракети са изстреляни само срещу Николаев", заяви Володимир Зеленски.

Според съветника на Зеленски - Михайло Подоляк, Русия е сменила тактиката си и вече атакува с по-мощни крилати ракети. Цел на ударите са именно цивилни, за да се предизвика масова паника сред гражданите на страната и да бъде оказан натиск върху властите в Киев да направят териториални отстъпки към Русия, допълва още Подоляк.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Северна Македония свиква Съвет по национална сигурност за френското предложение
Президентът на Северна Македония свиква Съвет по национална сигурност за френското предложение
Лена Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. месечно на свои говорители в България
Лена Бориславова: Русия плаща по 4000 лв. месечно на свои говорители в България