Северна Македония иска да се включи в терминала за втечнен газ край Александруполис

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:22, 15.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
северна македония иска включи терминала втечнен газ александруполис

Република Северна Македония има интерес да се включи в изграждането на терминала за втечнен природен газ край беломорското пристанище Александруполис. Това заяви премиерът на страната Зоран Заев, който е на посещение в Атина.

В рамките на своята двудневна визита в Гърция, македонският министър-председател имаше среща с бизнесмена Кристос Копелузос, изпълнителен директор на групата „Копелузос“, която е основен акционер на компанията „Газтрейд“.

На срещата, която се състоя по покана на гръцките домакини, участваше и вицепремиерът за икономическите въпроси и инвестициите Фатмир Битики. На нея беше изразен взаимен интерес Македония да се включи в изграждането на терминала за ВПГ в Александруполис, който е нова входна точка за доставката на „синьо гориво“ за държавите от Югоизточна Европа.

„След проявения интерес, който беше подкрепен от консорциума „Газтрейд“, Северна Македония ще бъде част от проекта за изграждане на плаваща станция на 17 км от Александруполис за временно съхранение и газификация на втечнен природен газ, с капацитет от 170 000 кубически метра и възможност за доставка на природен газ над 5,5 милиарда кубически метра“, се казва в съобщение на правителството.

„Този проект създава възможност за постоянно и стабилно снабдяване с природен газ за нашата страна“, се казва още в изявлението.

Наскоро България стана част от проекта, чрез националния оператор "Булгартрансгаз", а включването на Скопие в проекта ще даде възможност за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ не само за Северна Македония, но и за Централна Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за избор на ВНС
Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за избор на ВНС
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат