НОВИНИ

Сезонът на Камчия: Има ли спасители и туристи на Централния плаж?

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 24.08.2020
Чете се за: 02:53 мин.
У нас

24 са плажовете във Варненска област, които останаха без концесионери през този сезон. Камчия е един от тях. Единствено ивицата пред оздравителния комплекс е дадена на концесия на частна фирма за срок от 5 години.

Централен плаж Камчия се намира на мястото, където реката се влива в морето. Плажът е тих и спокоен. Предпочитан е от семейства с малки деца. Централен плаж Камчия е и рай за любителите на дивото къмпингуване.

На Камчия се намира най-дългата и широка плажна ивица по Черноморието. Мястото гарантира интересно изживяване, особено ако решите да комбинирате и да отседнете в бунгало в гората. На плажа откриваме Левент от Истанбул. Вече втори ден той почива на Камчия.

"Преди 30-35 години бях тука, бях много доволен, но за съжаление сега комплексът се е срутил, услугите са много слаби, само плажът е хубав.“

Според Левент е добре, че има спасителни постове, а до неохраняемите зони има поставени информационни табели.

Стоян Пасев - областен управител на Варна: „Тъй както е безработица трудно се намират спасители. Фирмата, която спечели конкурса за обезпечаване на спасители успя само два поста да сложи на Камчия.“

От няколко години на Камчия има къмпинг, където са създадени всички удобства за една романтична почивка на морския бряг.

Пепи Петрова - администратор на къмпинг „Рай“: „За 25 каравани и палатки, колкото се поберат...Имаме и постоянни хора, които цяло лято си стоят при нас... Добри условия имат - бани, санитарни възли, осветление- всичко имат... Охрана имаме денонощно.“

От къмпинга на Камчия отчитат един добър сезон тази година. Между караваните и палатките има достатъчно разстояние, пространството, което почиващите обитават е лично и само за тях и не се стига до големи събирания на едно място, както е в големите хотелски комплекси, е мнението на е администрацията. Георги за първи път идва със семейството си на Камчия. Защото за първа година имат каравана и се чувстват по-свободни, разказва той.

Други обаче залагат на нерегламентираното къмпингуване. Една от причините е, че вече единственият регламентиран къмпинг на територията на Камчия вече е пълен.

От седмица Дияна и съпругът и са на палатка край морето. Те са от Силистра. За тях дивото къмпингуване е изживяване, което не могат да сравнят с нищо друго.

"Спокойно е, полиция си минава постоянно, по- надолу има душове, екотоалетни - на много малко плажове има такива удобства... По принцип може да се види, че ние, които сме тук, си поддържаме. Тези, които идват за някой друг час, вчера видях една жена дето си хвърля боклука в гората и и направих забележка.“

Плаж Камчия се намира на територията на Община Аврен. Кметът Емануил Манолов в момента е в отпуск, но се съгласи да разговаря с нас по телефона.

Емануил Манолов- кмет на Аврен: „Това се наблюдава вече няколко поредни години. В смисъл нерегламентираното къмпингуване с палатки, с кемпери, мисля, че се променя от почивка в нещо, което не мисля, че е комфортно, както за така наречените почиващи, така и за общините, на чиито територии има плажни ивици...не смятам, че така се пази природата и така ние влизаме в преразход на средства...Цяла година имаме подобни сигнали, ако могат, ще паркират и до водата...Само едни по- солени глоби могат да спрат дивото къмпингуване в кавички.“

Стоян Пасев - областен управител на Варна: „Оказа се, че ивицата между Долни Чифлик и Бяла, където има къмпингуващи, буквално всеки метър от първа линия е завзета за къмпинг и палатки. Най- накрая комисията, която се беше събрала през миналата седмица успя да одобри наредба. Надявам се, че в началото на септември да я внесат за гласуване и от догодина да имаме най- накрая правила, по които да се дават повече правомощия на общините, тоест те определят основно таксите и начина на употреба на тези парцели, било то частни или държавни, но имат ясен регламент- надявам се от следващата година и в България да имаме къмпингуващи с нормално изхвърляне на сметоизвозването, тъй като се оказа, че това е основния проблем, толкова много боклуци инкасират тези съмпинги и палатки, че общините не са им длъжни с нищо било то и в частни парцели. Да, държавата най-накрая успя да внесе предложение, надявам се да бъдат разумни всички депутати и да мине гласуването от първо четене.“

Емануил Манолов - кмет на Аврен: „Ако това се регламентира за следващия сезон ще е по- добре за всички, поради простата причина, че в момента трудно минават и пожарни коли и коли, които зареждат заведенията... реално погледнато, както са спрели по двете страни на пътя и са накацали палатки, кемпери и коли, не мисля, че е комфортно на някого. Община Аврен няма терен, който да предостави за подобни цели. Явно в следващите 5 години туризмът ще се развива в тази насока на къмпингуване, в каравани, с бунгала и така нататък- Камчия отговаря на тези условия".

Първата стъпка не че е направена, потвърди и кметът на Аврен - Емануил Манолов. Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които регламентират свободното къмпингуване, бяха дълго чакани в крайморските общини. Дори и да бъде одобрена наредбата през септември, то ще има още доста работа на местно ниво.

Така ще е може би още година. Ще продължаваме да следим ситуацията.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цяла Сирия остана без ток
Цяла Сирия остана без ток
Спират достъпа на външни лица в Добричката болница
Спират достъпа на външни лица в Добричката болница