НОВИНИ

Шансовете за откриване на изгубени туристи се удвояват с новата система на 112 и приложението на ПСС

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:07, 31.05.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
шансовете откриване изгубени туристи удвояват новата система 112 приложението псс
Слушай новината

Благодарение на внедрената в „Национална система 112” разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) бяха открити двамата мъже загубили се в Котленския балкан туристи.

Според планинските спасители локализацията е спестила много време в търсенето на двамата мъже, а е било възможно и изобщо да не бъдат намерени предвид това, че акцията е започнала вечерта в труднодостъпна местност.

Мъжете са намерени в почти непристъпна зона и са извадени чрез алпийски метод. Според спасителите е имало голяма вероятност до сутринта двамата да изпаднат хипотермия, защото в района на няколко пъти е валял дъжд. Двамата са правили опити да бъдат локализирани, чрез запалване на едно от якетата.

От планинския спасителен отряд в Сливен посъветваха туристите винаги да тръгват със заредени телефони, допълнителна батерия и изтеглено приложение на ПСС, което подава на дежурните точните координати и насочва спасителите във вярната посока.

Така с новата система на "Национална система 112" и мобилното приложение на ПСС шансовете туристите да бъда локализирани и спасени по-бързо се удвояват.

"Подаването на координати, с точност до 5 метра бяха подадени. Беше изключителната възможност в много тежък терен, с навигация и GPS, без да разчитаме на мобилния обхват и Google maps да достигнем до тях.

В случая, както казах, вече бяха локализирани. Бяхме посрещнати от изключително професионалната група на пожарната в Котел. Но, ако нямаше кой да ни води в този труден терен, със сигурност щеше да изгубим часове, дори би било възможно и да не успеем да ги открием.

Когато разговарях с изгубените, се опитах да им да инструкции по отношение на това, как да свалят на телефона си, бяха с един мобилен телефон, приложението на Планинска спасителна служба, с което да успеят да изпратят есемес в централа с техните координати директно от JPS-са на телефона. За това приложение не е необходим интернет, но те в случая го нямаха на телефона си и не можеха да се справят технически със задачата" разказва Петър Койнов, заместник-командир на ПСС - Сливен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори в Южна Африка: Ще се сложи ли край на 30-годишната доминация на партията на Мандела
Избори в Южна Африка: Ще се сложи ли край на 30-годишната доминация на партията на Мандела
Андрей Рубльов претърпя тежка загуба в третия кръг на Ролан Гарос
Андрей Рубльов претърпя тежка загуба в третия кръг на Ролан Гарос