НОВИНИ

Шефът на руското разузнаване: Обвиненията, че Русия ще нападне Украйна са изфабрикувани в Държавния департамент

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 21.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
Европа
шефът руското разузнаване обвиненията русия нападне украйна изфабрикувани държавния департамент
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обвиненията, че Русия ще нападне Украйна са изфабрикувани в Държавния департамент на Съединените щати. Това заяви шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин на заседание на националния Съвет за сигурност.

Според Си Би Ес руските полеви командири край Украйна са получили нареждане за инвазия и вече изготвят конкретни планове. Американският посланик в ООН предупреди в писмо, че Русия е изготвила "черен списък" на лица, които подлежат за ликвидация или изпращане в лагер след нахлуване в Украйна. Москва отхвърли твърдението като измислица.

Използването на Украйна като инструмент за конфронтация с Русия представлява много голяма заплаха за страната, заяви президентът Владимир Путин на днешно заседание на Руския съвет за сигурност. Часове по-рано лидерите на двете самообявили се проруски републики в Донбас поискаха Русия да признае тяхната независимост.

"Целта на днешното заседание е да се вслушаме в нашите колеги и да определим следващите си стъпки в това направление. Трябва да вземем под внимание и обръщенията към Русия на лидерите на народните републики в Донецк и Луганск за признаване на техния суверенитет", каза Путин.

Очаква се Путин да признае двете сепаратистки републики в Източна Украйна

Според бившия президент Медведев е станало очевидно, че Украйна не се нуждае от двата сепаратистки района. Военният министър Сергей Шойгу посочи изявление на Володимир Зеленски, че Украйна иска да си върне статута на ядрена страна.

"Имат оборудване, технологии и специалисти с много по-големи възможности от Иран и Северна Корея", каза Шойгу.

Преговорите на равнище външни министри със Съединените щати ще са на 24 февруари в Женева, потвърди на заседанието Сергей Лавров. На следващия ден, в петък той ще се срещне и с френския си колега льо Дриан в Париж, ако дотогава няма руска инвазия.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

И в двата формата дипломатите ще обсъдят подробности около евентуална среща на върха Байдън - Путин, договорена с посредничеството на Париж.

През изминалата нощ френският президент Еманюел Макрон е имал два телефонни контакта с руския лидер с обща продължителност почти три часа. Вторият разговор е проведен след 15 минутна връзка на Макрон с американския президент.

Вече 60 000 жители на Донбас са евакуирани в Русия. Киев отхвърли като "фалшива новина" и търсене на претекст за инвазия обвинения на Москва, че украинска диверсионно-разузнавателна група с военни автомобили е навлязла на руска територия. Според руската страна, ликвидирани са петима нарушители.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс изрази силна тревога, че руският лидер се придържа към плановете си за инвазия в Украйна. През последните 48 часа Лондон отчита увеличаване на руските войски и предислоцирането им на ударни позиции. Същевременно Уолъс се обяви против едностранни санкции срещу Русия.

"Ако ние ги наложим едностранно сега, а Америка и Евросъюза - не, има риск президентът Путин да прибегне до риторика "разделяй и владей", което се опитва да прави", каза Бен Уолъс - министър на отбраната на Великобритания.
Заради кризата Украйна поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето. Междувременно Пентагонът разпространи кадри от тренировки на американски пилоти в Румъния.

НА РЪБА НА ВОЙНАТА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми
Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми
Божинов: Нямам търпение да се завърна на "Герена" - моя дом!
Божинов: Нямам търпение да се завърна на "Герена" - моя дом!