НОВИНИ

Ще продължи ли приказката на Цветана Пиронкова на US Open?

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:20, 07.09.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Тенис

Българката излиза тази вечер срещу Ализе Корне от Франция, в опит за първи път в кариерата си да достигне до 1/4 финалите на "US Open".

Преди 12 месеца цяла България беше в трепетно очакване на двубоя между Григор Димитров и Роджър Федерер. В ранната утрин на 4 септември всички станахме свидетели на една от най-големите победи в историята на българския тенис.

Сега, година по-късно емоциите не са много по-различни, но този път в епицентъра на събитията е Цветана Пиронкова.

Цвети се завърна с гръм и трясък в света на тенис в началото на тазгодишния "US Open" и изигра три мача, които наистина привлякоха вниманието на всички.

В първия кръг пловдивчанката се справи с младата Людмила Самсонова, преди във втория да хвърли голямата бомба с победата си над Гарбине Мугуруса в два сета.

Но полуфиналистката от Уимбълдън нямаше намерение да спира с отличните си изяви и в третия кръг на турнира, записа нов впечатляващ успех, този път срещи Дона Векич.

Така, някак неусетно, Цвети достигна до фазата на 1/8 финалите, нещо което, едва ли някой е очаквал в началото на турнира.

Следващото препятствие пред българката се казва Ализе Корне. Чаровната французойка за първи път достига до тази фаза на надпреварата в Ню Йорк и ще бъде решена на всичко да продължи с добрата си серия.

До момента тя се справи с Лоурън Дейвис, Ясалин Бонавентър и финалистката от 2017-та Мадисън Кийс. В мача си срещу Кийс, Корне спечели първия сет в тайбрек, а след това в средата на втория, американката се оттегли поради травма.

Цвети и Ализе са се срещали общо три пъти, а нашето момиче води с 2-1 победи. Последната им среща обаче датира от вече далечната 2011-та година на Мастърса в Индиън Уелс, а именно тогава идва и единствения успех за френската тенисистка

Друга статистика, която дава леко предимство на Цвети е, че Корне никога не е преминавала четвъртия кръг на турнирите от Големия Шлем. Тя е достигала до тази фаза на всеки един от четирите турнира, а това е първия случай, в който го прави на "US Open".

За нашата Цвети представянето и до момента в турнира е повече от впечатляващо предвид дългото време извън кортовете. Победата срещу Мугуруса дори привлече вниманието на много от тенис експертите, сред които Борис Бекер и Барбара Шет, които отдадоха значимото на пловдивчанката.

Цяла България тази вечер отново ще стиска палци победният марш на Пиронкова да продължи, а мачът ще започне веднага след края на срещата меджу Вашек Поспишил и Алекс Де Минор, която трябва да стартира в 18 часа, българско време.

Пожелаваме успех на Цвети и силно се надяваме, че нейното участие на US Open е все още в своето начало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мият дворовете на училищата по график до 13 септември
Мият дворовете на училищата по график до 13 септември
Леонардо назова най-добрите футболисти в света след Меси и Роналдо
Леонардо назова най-добрите футболисти в света след Меси и Роналдо