НОВИНИ

Ще се подобрят ли условията в общинските приюти?

Започна ремонтът на общинската ветеринарна клиника "Връбница"

Алекс Донев
от Алекс Донев
07:47, 05.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Общинското предприятие “Екоравновесие” показа през седмицата започналия скоро ремонт в клиниката за кучета “Връбница”. Тя доби скандална слава след редица сигнали и журналистически разследвания. Надеждата сега е, че след смяната в ръководството условията там ще се подобрят.

Наследените проблеми са много. Изпълняващият функциите на директор на "Екоравновесие" Димитър Димитров прехвърля отговорността на бившето ръководство, както и към бившите кметове и зам.-кметове на Столичната община.

"Една материална база, която 20 години нищо не е, по никакъв начин не е подобрена. Със стърчащи железа, ламарини, които са опасни, както за кучетата, така и за работниците. Аз съм тук, за да оправя условията" , каза и.ф. на ОП "Екоравновесие" Димитър Димитров.

За целта бюджетът на "Екоравновесие" е увеличен с една трета. Но средствата не са достатъчни, затова се търси допълнителна материална помощ. Освен условията сред заварените проблеми в приюта са и ниските лекарски заплати, както и лошата комуникация с гражданите.

"Промяна със сигурност има. Най-голямата грешка, която беше допусната тук е да се промени статутът на клиниката в приют. И бяха тъпкани кучета, събирани поголовно и тъпкани. При капацитет 50, 60 кучета бяха почти 200 като влязохме доброволците. Сега нещата са коренно по-различни. Ремонтът и освежаването е добре, но не е основното нещо. Основното нещо е част от стария персонал, който е останал от предишното ръководство, и е доказал, че има нехуманно отношение към животните, трябва да бъде изчистен", категоричен беше доброволецът Методи Димитров.

Д-р Тома Щилянов посочи като основен проблем кърлежите и предложи решение на проблема.

"Като начало да се обработват площите в общината. При прием на животно, то трябва да бъде прегледано и съответно обезпаразитено", посочи д-р Тома Щилянов - ветеринар.

Той добави, че по принцип това трябва да бъде практиката в клиниката, въпросът е дали успяват, защото има голям недостиг на персонал, който да върши работата.

"Докторът като не върши медицинската си работа, а върши друго, няма как да си направи профилактиката", посочи ветеринарят.

Желанията на ръководството е след ремонта клиниката да отговаря на всички съвременни стандарти за ветеринарно-медицинска грижа. Ремонт ще има и в самия медицински център, в който по думите на Тома Щилянов "всичко трябва да се промени".

"Базата е изключително остаряла и самото й устройство не е по изискванията на българските наредби на регистрация на клиники. Операционната трябва да се отдели хубаво. Най-вече трябва да се вдигне качеството на стерилност. И като цяло да се прекрати практиката да се струпват така животните", посочи д-р Тома Щилянов.

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвлечено дете след приемането на мерките за пътуване в Шенген
Отвлечено дете след приемането на мерките за пътуване в Шенген
"Кис" продаде каталога и търговската си марка за над 300 млн. долара
"Кис" продаде каталога и търговската си марка за над 300 млн. долара