НОВИНИ

Ще се размине ли Източна България с водна криза - възможните решения

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:12, 12.09.2020
Чете се за: 04:56 мин.
След новините

Питейните язовири да се подсилват с вода от напоителните, включване на сондажи и вода от карстови източници. Това са част от мерките, които ще предложи екоминистърът Емил Димитров, за да се избегне водна криза в Източна България.

Сухото време за трета поредна година сериозно изпразни язовирите там.

И тази година дъждоносните облаци така и не стигнаха до Черноморието. Язовирите застрашително намалиха обемите си. И не само пресния спомен от водния режим в Перник изостря сетивата на всички. Водна криза в курортите би била много по-унищожителна за туристическия бизнес, ефектите биха засегнали цяла България. И алармата сега е крайно наложителна.

Димитър Гюров - ВиК Бургас: Не паднаха снегове, нямаше нормални дъждове. Два пъти е по-малък обемът на язовир Камчия в сравнение с миналата година.

Миналата година по същото време в язовир Камчия е имало 120 куб. м, днес те са 60.

Ведат Сакаллъ, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": Тя водата постоянно се понижава към днешна дата, защото няма валежи.

Макар и да се приближава, Източна България все още далеч от кризата. За разлика от пернишкия модел, алармата сега е включена навреме, за да се вземат адекватни мерки. Някои са в ход.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Язовир Тича има вода за две години. Там сме помолили Търговище и Шумен да включат собствени водоизточници, имат сондажи. Промишленото водоснабдяване - ние даваме вода за пиене, а пък те я дават на промишлеността - да я прекратят, да мине също на сондажи.

Язовир Камчия, който захранва и Варна и Бургас, има вода за 10-12 месеца. Но Варна може веднага да се включи към девненските карстови извори и да остави повече вода в Камчия за Бургас. Където нямат кой знае колко алтернативни варианти.

Ганчо Тенев - изп. директор на ВиК Бургас: Язовир Ахелой и Порой в момента се използваха за напояване и тъй като напояването падна много, държавата се надяваме, че тези два водоизточника ще можем да ги направим за питейни цели да ремонтираме част от съоръженията, за да сме сигурни, че са изправни и да ги включим за деривацията за град Бургас.
В Бургаска област нямаме подземни водоизточници за съжаление.

Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас: В момента Ахелой има около 2 млн. кубика вода, а Порой около 12. В случай на нужда, те могат да бъдат включени за водоподаване и захранване на потребителите

Димитър Гюров - говорител ВиК Бургас; Надяваме се, че МС ще прехвърли тези два язовира, които в момента са към "Напоителни системи" и ще бъдат в наше владение. Ние ще съумеем по-най-бързия начин да включим тези два язовира към деривация Камчия, за да могат те да водоснабдяват нормално Слънчев Бряг, Несебър, Равда и другите курорти по Южното Черноморие.

Водата на язовир Цонево също може да потече към чешмите на варненци. Но освен, че ще чака прехвърляне от "Напоителни системи", там трябва да се построи и пречиствателна станция. Така че, Цонево е добър резерв, но не за тази суша.

Ведат Сакаллъ, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": Някъде на месец около 3 милиона кубика вода ние даваме на девненските заводи. Така че, при наличието на мъртвия обем на язовира е 21 млн, значи в момента има към 100 млн кубика вода, които могат да бъдат ползвани.

Варна и Бургас са решени да упорстват повече с друга мярка. Подмяна на водопроводната мрежа. Защото половината от водата им се губи в течове и кражби.

Ганчо Тенев - изп. дир. на ВиК Бургас: Мрежата е огромна, тя е примерно на над 6500 км, последните години ние сме сменили и примерно над 500 и 1000 км. Но трябва да се сменят и другите. Което за няколко месеца няма да стане, но за години може да стане и то планово. Най-големите пробойни са старата част на градовете, където имаше най-стара мрежа и е трудно за смяна, където са малките къщички, мрежите са отдавна изградени.

Иван Иванов - предс на УС на Български ВиК холдинг: Предстои да подменят. Те са бенефициенти по ОП "Околна среда", която този път е насочена не само в канализация. Този път е насочена в мерки за намаляване на загубите по водоснабдителните системи. Специално Бургас се пребори за много голям финансов ресурс по оперативната програма.

Разработването на алтернативни източници е задача не само за Бургас и Варна. Повечето градове нямат.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Пловдив е само на кладенци и частично от планината, ако пресъхнат кладенците. Какво да правим? Добре, че го има Кричим, но трябва да се помисли как да се захранва. Стара Загора само на кладенци, ако пресъхнат затова ние следим нивата. Сливен има и язовир и кладенци - на язовира тази година за малко беше критично нивото, но успяхме да го напълним, има за една година кладенците да помогнат, но там има и канал от язовир Жребчево, би могъл .. но Ямбол, Елхово, Нова Загора .. те са само на кладенци ... Добрич няма вода, Силистра също. Силистра на терасите и на кладенците.

Ако се разровят из архивите, ще се окаже че повечето градове отдавна си имат добре проучени, но и добре забравени алтернативни планове. Подобни излязоха насред кризата и в Перник. Но нито един не може да бъде задействан моментално.

Иван Иванов - предс на УС на Български ВиК холдинг: Да ви призная, все по-често при мен идват хора на пределна възраст ще кажа, които преди години са работили в системата и казват - ама ние това сме го мислили, имаме готови решения. Така че очевидно има такива решения.

Но разработването на алтернативни източници не е безспорна мярка. Ще вдигне цената на водата. Така че тези решения трябва да бъдат приети от хората. Стига да има кой да им ги разясни. И че рано или късно те трябва да бъдат приети.

Иван Иванов - предс. на УС на Български ВиК холдинг: Една от целите и на българския ВиК Холдинг е това да се гледа в перспектива как може да се решава такива проблеми свързани с засушаването. Има страни като Испания, където отдавна това е проблем, те са създали цяла система от резервни водоизточници, които се включват според ситуацията. Някои години се включват, други не.

Освен хидроинженерните решения и подмяна на водопроводите, водните кризи са функция и на друг огромен проблем. Липсата на квалифицирани кадри. Затова алармират синдикатите.

Евгени Янев - зам.-председател на НБС "Водоснабдител", КНСБ: Проблемите във ВиК определено не се ограничават с липсата на дъжд.... Единият от тях е кадровия безспорно - ниски заплати, следната заплата в сектора е с 30% по-ниска по нашите разчети по-ниска от средната работна заплата в страната. Самият факт че имаме няколко години нулеви на ВиК специалисти, показва че нещо куца, че нещо не е както трябва.

След достатъчно подробен анализ на проблемите, КНСБ смята за крайно нужно ВиК секторът да стане приоритет, както и бързото приемане на новия закон за водите.

Евгени Янев - зам.-председател на НБС "Водоснабдител", КНСБ: На този етап имаме един законопроект, по който текат процедури и още е е влязъл в парламента. Законопроектът поне да кажем, полага основите за една промяна, част от нашите искания са вътре, а именно за публичния характер да се запази в сектора.

Състоянието на язовирите и нужните мерки са описани от всички участници във ВиК сектора и ще бъдат докладвани от екоминистерството пред кабинета. Невиждано сработване и координация между всички в сектора.

Иван Иванов - предс. на УС на Български ВиК холдинг: Конкретен пример - ние като холдинг трябва да стабилизираме финансово някои ВиК, които са в тежко финансово състояние и то се дължи до голяма степен от това, че те не са плащали през годините такса водоползване, дължима от ВиК към държавата. Сега сме се договорили, че ние ще ги подкрепим да си платят старите задължения, които възлизат на около 100 млн. лв. и министърът на околната среда се е съгласил веднага да бъдат вложени в мерки свързани с намаляване на загубите с направата на ключово важни съоръжения във ВиК отрасъла, което означава, че работим екипно и целенасочено.

На този етап, изглежда урокът Перник май е усвоен. Освен в самия Перник. Язовир Студена е пълен, дебитите на водоизточниците са в норма. Но в норма се опитват да се върнат и други практики.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Когато стана кризата, прокуратурата отиде имаше места, където багери отиваха да разрушават водохващане, защото бяха незаконни. Те за тези месеци не са станали законни. Отидох и проверих всичките възможни водохващания, които пълнят язовира. Той се пълни от владайския канал, който има два притока и ние установихме онзи ден 160 литра в секунда. А в язовира се отчете 61 литра в секунда.

Или големите течове на вода в Перник очевидно не са спрени. Защото където има кражби, има и разхищение. Впрочем, кражбата на вода е криминализиран а, санкциите са по Наказателния, а не Гражданския кодекс. Очевидно в Перник не знаят това, вероятно защото никой не е задействал подобна наказателна процедура. Така че, време е и за това. За да можем от кризите да извадим докрай ползите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен Ун екзекутирал петима служители заради критики към него
Ким Чен Ун екзекутирал петима служители заради критики към него
Откриха кокаин и екстази в казармите на британските кралски гвардейци
Откриха кокаин и екстази в казармите на британските кралски гвардейци