НОВИНИ

Ще стигне ли Тръмп до избори?

Върховният съд ще излезе с позиция през февруари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:05, 06.01.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Върховният съд на САЩ ще разгледа жалбата на Доналд Тръмп, с която Колорадо му забрани да се яви на първичните избори на Републиканската партия в щата. В първата си за 2024 кандидатпрезидентска реч, Джо Байдън отново акцентира върху опазването на демокрацията и атакува Тръмп. Днес се навършват 3 години от щурма на Капитолия.

Върховният съд ще излезе с позиция по историческия казус през февруари и тя ще важи за цялата страната. Трима от шестимата консервативни съдии в състава му бяха номинирани от Доналд Тръмп през първия му мандат, напомнят анализатори. Магистратите решиха да се произнесат по казуса, след като главните прокурори на 27 щата се обърнаха към тях с молба да отхвърлят решението на Върховния съд в Колорадо. Според прокурорите, отстраняването на Тръмп от първичните избори ще "създаде повсеместен хаос". Към момента и Мейн е дисквалифицирал Тръмп от бюлетината за първичния вот в щата. В Мичиган и Минесота обаче, не се решиха на такава стъпка. Казусът е исторически защото за първи път, по отношение на президент, е задействана 14-ата поправка от Конституцията на САЩ, според която човек, участвал в бунт, не може да заема публична длъжност. Според Тръмп действията на магистратите са политически мотивирани.

"Надявам се да получим справедливо отношение, защото ако не го получим, страната ни е в голяма, голяма беда. Нали разбирате? Надявам се, че е така, защото всичко ще бъде показано по много различен начин! Но - казвам Ви, това е много несправедлива ситуация!", каза Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).

По време на реч за третата годишнина от нападението срещу Капитолия Джо Байдън обвини Доналд Тръмп, вероятния му съперник в президентската надпревара през 2024 г., че е заплаха за демокрацията.

"Кампанията на Доналд Тръмп е за него самия. Не за Америка, не за вас. Кампанията на Доналд Тръмп е за миналото. Не за бъдещето. Той е склонен да жертва демокрацията, за да бъде на власт!", категоричен е Джо Байдън, президент на САЩ 2018

Айова е първият щат, чийто жители ще определят кандидата на Републиканската партия, който ще продължи напред. Вотът е планиран за 15 януари. Преднината на Тръмп е стабилна, той води кампания като действащ държавен глава и едновременно с това щедро, критикува настоящия стопанин на Белия дом, казват анализатори.

"Жителите на Айова гледат много сериозно на вота, но винаги има място за изненада. И мисля, че тази година тя ще се крие в това, колко близки са резултатите на другите кандидати до този на Доналд Тръмп. Мисля, че той ще спечели. Социологията не може да сбърка чак толкова. Въпросът е кой ще е на второ място и как ще направи след първичните избори", прогнозира Боб Бийти, професор по политически науки

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Джошуа ще се изправи срещу бившия шампион от UFC Франсис Нгану в боксов мач през март в Саудитска Арабия
Антъни Джошуа ще се изправи срещу бившия шампион от UFC Франсис Нгану в боксов мач през март в Саудитска Арабия
Стефани Фрапар за пета поредна година беше определена за най-добър футболен съдия при дамите
Стефани Фрапар за пета поредна година беше определена за най-добър футболен съдия при дамите