НОВИНИ

Швьонтек сложи край на приказката на Гоф и ликува с втора титла от "Ролан Гарос"

швьонтек сложи приказката гоф ликува втора титла ролан гарос
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:30, 04.06.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Лидерката в световната тенис ранглиста при жените Ига Швьонтек спечели титлата от
"Ролан Гарос"цза втори път в кариерата си, след като победи американката Коко Гоф с 6-1, 6-3 във финала на турнира.

По този начин полякинята изравни рекорда на Винъс Уилямс за най-много поредни победи през XXI век, записвайки своя 35-ти пореден успех.

Швьонтек, шампионка в Откритото първенство на Франция през 2020 г., влезе във финалната среща като абсолютен фаворит срещу дебютантката на това ниво в турнирите от "Големия шлем" Гоф.

Пред погледа на своя сънародник Роберт Левандовски, 21-годишната полякиня демонстрира категоричното си превъзходство от самото начало и даде само един гейм на съперничката си в първия сет.

Във втората част 18-годишната Гоф, която не загуби нито един сет по пътя си към финала, за разлика от Швьонтек, вдигна нивото си на игра и проби за преднина от 2-0. След това обаче Швьонтек отново пое контрол над събитията и взе пет поредни гейма, за да се доближи на гейм от успеха. Гоф намали изоставането си на 3-5, но след това полякинята затвори мача на собствен сервис след малко над един час игра.

Статистиката от срещата потвърди преимуществото на Швьонтек, като тя завърши с 18 печеливши удара и 16 непредизвикани грешки, реализира пет пробива и спечели 56 процента от точките на сервис на Гоф. От своя страна американката регистрира 14 уинъра и 23 грешки.

По този начин Швьонтек спечели шеста поредна титла от "Тура" и втори трофей от "Големия шлем", осигурявайки си 2,2 милиона евро от наградния фонд, докато съперничката ѝ Коко Гоф ще получи чек за 1,1 млн. евро.

Полякинята вече има огромна преднина на върха на световната ранглиста, докато от понеделник Гоф ще се изкачи на рекордното в кариерата си 13-то място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината
Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината
Симон Антони Иванов e на два финала на турнир по тенис в Черна гора
Симон Антони Иванов e на два финала на турнир по тенис в Черна гора