НОВИНИ

Силно земетресение по време на пандемия в Хърватия

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 22.03.2020
5601
Чете се за: 01:13 мин.
Общество

Втора криза се стовари върху Хърватия, докато хората там се опитват да се справят с разпространението на коронавируса. Силно земетресение рано сутринта нанесе тежки материални щети на столицата Загреб. Ранени са 17 души.

Властите се опитват да защитят гражданите и от евентуални срутвания, и от заразата.

Стихията връхлетя Загреб рано сутринта - в 6,24 ч. Епицентърът е бил само на 7 километра северно от града и на 10 километра под земята.

Диана Тодорова, журналист, Загреб: След като снощи си легнахме притеснени от новината, че само вчера в Хърватия бяха потвърдени 78 нови случая на заразени с коронавирус, днес в Загреб се събудихме от силен тътен и трус от 5,5 по Рихтер. Най-тежки са щетите в центъра на града, който веднага след трусовете се изпълни с хиляди хора. В страха си много останаха групирани навън въпреки вируса.

Диана Тодорова, журналист, Загреб: Наложи се евакуация на родилки и новородени от родилно отделение в града. Бързо реагираха и властите, но и доброволци. Така наречените bad blue boys, феновете на Динамо Загреб, помагаха на войниците при транспортирането на кувьозите. Несъмнено първите 2 часа бяха време на паника. Последва обаче реакция на властите. Червеният кръст раздава топла храна на останалите навън. Още по обед бе създадена организация за подслон на хората, останали без дом. Те ще бъдат временно настанени в студентски общежития в града. За тях е отворена безплатна телефонна линия, така че хората по-бързо да се върнат към условията на изолация.

Трусът е повредил близо 600 сгради, главно в центъра на Загреб. Срути се и върхът на южната кула на градската катедрала.

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: Това е най-силното земетресение в Загреб от 140 години, от 1880 година. Призоваваме всички да са предпазливи. Моля ви, спазвайте препоръките за разстояние помежду си заради коронавируса!

Диана Тодорова, журналист, Загреб: За щастие след труса няма сериозно засегнати болници и не се налага преместване на пациентите заразени с коронавирус. Междувременно техният брой стигна 254, а в евакуираното сутринта родилно отделение следобед се родиха две бебета.

Приоритет за хърватските власти остава здравето на хората. Днес беше обявена забрана за напускане на селищата по местоживеене и затваряне на пазарите на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ефективно лекарство срещу коронавируса?
Ефективно лекарство срещу коронавируса?
Мерки за спасяване на летния туристически сезон в България
Мерки за спасяване на летния туристически сезон в България