НОВИНИ

Склад за боеприпаси е ударен в руския град Белгород

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:11, 27.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Експлозии в руския град Белгород, на границата с Украйна. Задействала се е системата за противовъздушна отбрана в Курска област. Според Украйна Москва активизира сили и в Приднестровието. По данни на Лондон Киев контролира голяма част от въздушното си пространство.

След експлозиите в Белгород, който е на около 40 км от границата с Украйна, се е запалил склад за боеприпаси. По данни на местни медии няма жертви. В Курска област се е задействала системата за противовъздушна отбрана, но няма данни за нанесени удари. Край Воронеж е свален дрон, пише в телеграм канала си губернаторът на Воронежска област. Няма заплаха за населението, се посочва още в публикацията.

По информация на руски медии Москва контролира цялата Херсонска област, както и части от Харков, Запорожие и Николаев. Американски експерти твърдят, че Русия напредва в Източна Украйна, макар и бавно. Украинската страна твърди, че Русия активизира силите си в самопровъзгласилата се Приднестровска република в Молдова и руските военни части там са приведени в пълна бойна готовност. Според президента Зеленски Украйна не е последната цел на Русия, по думите му се цели удар върху целия демократичен свят.

"Днес руските военни продължиха да изстрелват ракети по нашата родина, и по-конкретно в района на Одеса, продължиха да атакуват военните ни край Херсон, в Донбас. В Херсон и Запорожкия регион се опитват да сформират ново управление. Сменят знамената, правят постановки с колаборационисти. И какво постигна Русия? Само нови загуби!", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По време на срещата си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президентът Владимир Путин отново оправда действията на Кремъл в Украйна и добави, че преговорите за мир продължават, като се надява на дипломатическо решение на конфликта. Според Вашингтон Кремъл засилва военната реторика, за да отклони вниманието от провала си в Украйна.

"През последните няколко седмици наблюдаваме много ясна тенденция - на провокативни и безотговорни изказвания и твърдения. Приемаме, че това е продължение на опитите на руското правителство да отклони вниманието от провала си в Украйна, от бруталността, която извършва спрямо украинския народ, да отклони вниманието от очевидното нежелание да преговаря", заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

Технологичен гигант за производство на дронове стана първата китайска компания, която се отказа да работи с Русия заради военните действия в Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха големия победител на фестивала в Рио
Обявиха големия победител на фестивала в Рио
Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава за Украйна
Българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава за Украйна