НОВИНИ

След 50-годишна пауза Милуоки триумфира в НБА (Снимки)

НБА
bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 21.07.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт

Отборът на Милуоки Бъкс спечели след 50-годишна пауза трофея от Националната баскетболна асоциация. Новият шампион се наложи в шестия мач от финалния плейоф със 105:98 точки над Финикс. По този начин, след 4-2 успеха, Милуоки се възкачи на най-високия трон в НБА.

Лидерът на шампионите Янис Адетокунбо реализира 50 точки в решаващия двубой и бе определен за MVP на финалната серия.

Милуоки става шампион за втори път. Преди това отборът печели титлата през 1971 г., като в този отбор се отличаваха имена като Карим Абдул-Джабар и Оскар Робъртсън. Клубът играе в НБА от 1968 г., а до финал достига за трети път (1971, 1974, 2021).

Милуоки спечели редовния сезон през 2018/19 и 2019/20, а Адетокунбо беше обявен за MVP два пъти подред, въпреки това отборът беше победен в плейофите: през 2019 г. на полуфиналите срещу Торонто (2-4), през 2020 г. във втория кръг срещу Маями (1-4).

„Искам да благодаря на Милуоки за това, че вярваше в мен. Искам да благодаря на съотборниците ми за това, че играха усилено с мен. Благодарен съм, че постигнахме целта си“, каза Адетокумбо, който е третият играч след Майкъл Джордан и Хакийм Оладжуон, които печелят наградите за Най-полезен играч във финала и Най-добър защитник в редовния сезон в една и съща кампания.

Крис Мидълтън добави 17 точки за новите шампиони, а Боби Портис записа 16 от пейката. Джру Холидей остана на косъм от трипъл-дабъл с 12 точки, 11 асистенции и девет борби.

„Елените“ станаха петият тим в историята на финалите, който печели след изоставане от 0-2 и първият, който го прави с четири поредни победи след Маями Хийт срещу Далас Маверикс през 2006.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Михалев: Ако третият мандат дойде при "Демократична България", сме готови с предложения
Стоян Михалев: Ако третият мандат дойде при "Демократична България", сме готови с предложения
Мая Манолова: Ще има преговори между формациите на промяната
Мая Манолова: Ще има преговори между формациите на промяната