НОВИНИ

След Брекзит: Ескалация в риболовния спор между Лондон и Париж

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 06.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Ескалиращ спор за риболовните права след Брекзит между Великобритания и Франция. Еврокомисията призова страните към спокойствие. Кризата възникна след като остров Джърси въведе нови разрешителни за риболов, които според Париж ощетяват френските рибари. В района протестираха десетки френски траулери.

Франция изпрати два военноморски катера край остров Джърси в Ламанша, където вече са два кораба на Британския кралски флот. Париж заяви, че дава израз на своята тревога, разочарование, но и желание за коректно прилагане на споразуменията за Брекзит. Според Елисейския дворец присъствието на френски и британски военни кораби има за цел предотвратяване на конфликти между риболовни траулери на двете страни в спора.

Флотилия от френски траулери протестира край Джърси, един от риболовните кораби е блокирал за кратко в пристанището ферибота, който свързва острова с Великобритания. На 30 април Джърси въведе риболовни разрешителни, които според Париж, налагат едностранни условия, включително за времето, което френски лодки може прекарват във водите на острова.

"Наложиха ни ограничения по дни. Някои лодки ще могат да ловят само един вид риба, вместо три или четири. Не това е договореното. Тук сме за да се опитаме да намерим решение и силно се надяваме въпросът да се уреди", споделя Лоран Блондел - рибар.

Според властите в Джърси търговското споразумение с Евросъюза предвижда риболовните лицензи да отчитат времето прекарвано от даден кораб край острова преди Брекзит. Среща на островните власти с протестиращите завърши без резултат и френските рибари напуснаха района. Според тях сега на ход са политиците.

"Не става дума за заплахи, но трябва да се действа. Ако се налага да се вземат ответни мерки. Най-известната е прекъсване на електричеството, защото захранването на Джърси се контролира от Нормандия", уточни Юго Льоюби - представител на рибарите от Нормандия.

Тази седмица френски министър заплаши да спре тока на Джърси, ако риболовните ограничения не бъдат отменени. Островът е по-близо до континента, отколкото до Великобритания. В телефонен разговор с местните власти днес премиерът Джонсън е заявил, че двата кораба на Кралския флот ще останат в района като предпазна мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина певицата Ваня Костова
Почина певицата Ваня Костова
5-вековен обичай в Добринище: "Топене на китки" и търкаляне за здраве
5-вековен обичай в Добринище: "Топене на китки" и търкаляне за здраве