НОВИНИ

След изборите в Нидерландия: Марк Рюте печели четвърти мандат

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:16, 18.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За четвърти пореден път, премиерът на Нидерландия ще се казва Марк Рюте. Неговата Народна партия за свобода и демокрация печели предсрочните парламентарни избори и макар да губи три депутатски места, ще може да състави кабинет.

Безпрецедентни тридневни избори, 83% избирателна активност въпреки пандемията, рекордните 17 партии в парламента и очакваният победител. Така преминаха предсрочните избори в Нидерландия. Марк Рюте, който е начело на страната от 2010 година, получи мандат да я управлява още 4 години.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви: "За мен е чест да ръководя най-голямата партия и то във времена на кризи - на рецесия, на бежански натиск и сега на пандемия. Доверието, което ми гласувате за четвърти път, ме ласкае, но това е и огромна отговорност. Гласоподавателите казаха своята дума и сега трябва да отговорим на очакванията им".

Рюте поздрави лидерката на втората партия - "Демократи-66", които постигнаха най-добрите резултати в историята си и увеличиха депутатските си места с 8. Именно с тази проевропейска партия ще започнат преговори за коалиция по-късно днес.

"Когато се впуснеш в едно приключение, трябва да вярваш в посланията си. Бяхме търпеливи и хората чуха това, което имахме да им кажем. В началото ни критикуваха, но с времето все повече нидерландци станаха готови да приемат нашата визия за страната. Тази нощ видяхме, че нидерландците са умерени хора, че те не са привърженици на крайностите. Хората оценяват позитивните послания", каза Сигрид Каг, лидер на Д-66.

Както Рюте, така и Каг поздравиха Герт Вилдерс - лидер на останалата трета политическа сила - крайнодясната Партия на свободата. Рюте, обаче, не планира да води преговори с формацията, заради крайните им възгледи за исляма и политиката на омраза, която проповядват.

А един човек не можа да се наслади на добрите резултати от изборите - здравният министър Хуго де Йонге, който е член на един от малките коалиционни партньори на Рюте. Министърът отишъл да гласува с изтекъл паспорт и се наложило да се върне до дома си. Часове по-късно пък получил смс, че е поставен под карантина, тъй като е бил в контакт със заразен с COVID-19 човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Хижари бедстват на Витоша
От първо лице: Хижари бедстват на Витоша
Европейската агенция по лекарствата решава окончателно за ваксината на "Астра Зенека"
Европейската агенция по лекарствата решава окончателно за ваксината на "Астра Зенека"