НОВИНИ

След изключването от Европейския парламент: Ева Кайли наруши мълчанието си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:27, 14.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Ева Кайли наруши мълчанието си. Чрез адвоката си тя отрича обвиненията срещу нея за лобиране в полза на Катар и пране на пари и изразява съжалението си за реакцията на колегите ѝ в Европейския парламент. Вчера европейската институция прекрати правомощията на Кайли като заместник-председател. От парламента съобщиха, че решението е свързано с продължаващото разследване на белгийските власти срещу Кайли и други трима души.

Гръцкият адвокат, представляващ Ева Кайли, заяви, че тя не е получавала подкупи и се чувства предадена заради начина, по който е представена в корупционния скандал, разтърсил Европарламента.

"Тя изрази съжаление заради колегите ѝ от Европейския парламент, които застанаха срещу нея. Решението ѝ да посети Катар не е лично, а решение на Европарламента със съгласието на Европейската комисия и върховният представител на ЕС за външните работи г-н Борел", заяви Михалис Димитракопулос, адвокат.

При обиски в Брюксел белгийските разследващи откриха близо милион и половина евро в куфари.

"Нейната позиция е, че не е получавала подкупи, невинна е, Катар не е имал нужда от нея и не ѝ е предоставял подкупи, а тя няма какво да предложи на Катар. Що се отнася до парите, много бих искал да отговоря, но се съобразявам с колегите ми юристи в Брюксел, според които ако кажа нещо, ще наруша поверителността и това е криминално деяние", заяви Михалис Димитракопулос, адвокат.

Федералната прокуратура на Белгия повдигна обвинения на четирима души за принадлежност към престъпна организация, пране на пари и корупция. Кои са те все още не е официално оповестено, но имената им светкавично се появиха в медиите. Става дума за Ева Кайли и още трима италианци. Катар също отрече да е извършил нарушение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на "Боец" срещу проектокабинета на ГЕРБ
Протест на "Боец" срещу проектокабинета на ГЕРБ
Върнаха срещата Балкан - Спартак Плевен в Арена Ботевград
Върнаха срещата Балкан - Спартак Плевен в "Арена Ботевград"