НОВИНИ

След консултациите на "Дондуков" 2 - има ли шанс за редовен кабинет?

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:35, 29.11.2022
Чете се за: 11:37 мин.
У нас
консултациите дондуков шанс редовен кабинет
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

За първи път консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили продължиха около месец и половина. Според Конституцията държавният глава трябва да проведе тези срещи преди да започне процедурата с връчване на мандати за излъчване на редовно правителство.

Според президента Радев страната има нужда от редовно правителство, което да поеме отговорността за управлението на страната:

"Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира животът на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромен по обем работа".

"Редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат и в непълен състав и това е огромен проблем. Няма как да приемем еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат – това пречи на работата с международните институции", заяви още в началото на разговорите Радев.

Преди започването на консултациите - какви са нагласите на партиите

Президентът посочи и други важните задачи пред парламента, които не търпят отлагане, като бюджета, законите, свързани с Плана за възстановяване, мерки за отбранителния капацитет и модернизация на Българската армия.

Румен Радев многократно подчерта, че цикълът от избори в избори не е добър вариант за страната. Обяви, че ще даде време на политическите сили за диалог и намиране на работещата формула за излъчване на редовно правителство.

"Не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки, но в същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. (...) Консултациите са важни, защото кризите вече не са на прага на дома ни, а са вътре – социална, икономическа, война, повишен миграционен натиск. Затова ни е необходимо правителство, което да вземе решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство, настоява президентът.

Първи на консултации при президента бяха поканени победителите на изборите от 2 октомври. ГЕРБ-СДС обявиха, че ще търсят подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат, който те ще получат.

Десислава Атанасова: Имаме експерти, които да предложим за кабинет, ако не получим знак, че ще се търси решение на кризите

"Ще положим всички усилия да съставим правителство до границата на самосъхранението, даже малко и отвъд нея, разбира се, без да се обезличаваме съвсем", декларира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Властват тънките сметки - какво може да се извлече от ситуацията. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма такова формирано мнозинство", допълни той.

След консултациите: ГЕРБ-СДС не виждат потенциал за формиране на мнозинство

Пет дни по-късно на покана за разговор на "Дондуков" 2 се отзоваха и "Продължаваме Промяната". От партията дадоха заявка, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, но са готови да водят разговори. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че за тях водещи ще са два принципа.

Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики

"Първият принцип е да можем да решим максимално много реални проблеми на българите и там сме заявили 16 политики. Вторият принцип е принципът, че си спазваме обещанията. Ето защо за първи мандат ние изразяваме готовност да говорим по всички тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат", каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

ПП след консултациите: Ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя

Дни по-късно от "Продължаваме Промяната", заедно с "Демократична България", обявиха в парламента, че са готови да направят правителство на малцинството.

ПП и ДБ ще опитат да направят правителство на малцинството с втория мандат

"България стои в политически вакуум. Тук сме заедно - ПП и ДБ, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, а парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат", заяви Кирил Петков.

Последва среща с ПГ на "Движението за права и свободи". Според ДПС първата криза, която трябва да се реши, е политическата. За да стане това е нужен диалог между всички политически формации.

Карадайъ: Предложихме на президента да затвори партиите като конклава във Ватикана - до бял пушек

"Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии, трудно би произвел какъвто и да е продукт. Затова от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички. Призивите ни към всички са еднакви", отбеляза Мустафа Карадайъ.

"Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза и противопоставяне, ние такава политика не бихме подкрепили - според нас тя е вредна", посочи Карадайъ.

На "Дондуков" 2 последваха разговори с ПГ на "Възраждане". От партията на Костадин Костадинов и пред президента Радев потвърдиха, че са готови да получат третия мандат, ако се стигне до него. Заявиха, че имат и състав на правителство.

"Възраждане" при президента: Ще говорим за съставяне на правителство с всеки, който има разбиране към позициите ни

"Имаме воля и готов състав на кабинет. Ако се стигне до трети мандат, сме готови да го предложим, ако го предоставите на нас, разбира се", заяви Костадинов.

На 16 ноември разговорите продължиха с представители на ПГ на "БСП за България". Лидерът на социалистите Корнелия Нинова декларира, че смята за загубено времето, което президентът Румен Радев даде на политическите сили да търсят консенсус за излъчване на правителство. Тя категорично заяви, че БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Нинова след консултациите: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане"

"Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, това е ясна, категорична позиция. Втори мандат на ПП, ако те ни поканят, ще участваме, ние с тях постигнахме добри неща в правителството, удовлетворени сме в социалната политика, която това правителство реализира", заяви Нинова.

На 21 ноември държавният глава покани за разговори ПГ на "Демократична България".

По време на консултациите Христо Иванов потвърди позицията на ДБ, че няма да подкрепи създаването на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Иванов: Трябва да положим усилия за правителство на реформите, а не на реванша

"Сериозният разговор по тази тема трябва да се съсредоточи върху втория мандат на "Продължаваме Промяната", които пък трябва да предложат управленска формула, заяви Христо Иванов. И добави: "Съдбата на третия мандат ще бъде обсъждана чак когато се стигне до него. Да не бързаме пред вятъра".

Край на консултациите сложи срещата на Румен Радев с представители на ПГ на "Български възход".

Снимки: Десислава Кулелиева

По време на разговорите стана ясно, че ако от партията на Стефан Янев получат третия мандат, ще проведат разговори с всички групи в парламента, като ще започнат от най-малката. Ще търсят диалог на базата на приоритети и конкретни решения, които да бъдат в основата на потенциално коалиционно споразумение.

Стефан Янев: Ако имаме покана за диалог от други партии, ще участваме

"Необходимо е всяка една от партиите да е в състояние да излъчи контактна група, която да комуникира по съответните приоритети, по съответните политики. Контактна група, която да подготви такъв тип коалиционно споразумение, на базата на което вече на по-късен етап ще се определят и личностите, които да участват в този потенциален кабинет", отбеляза Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход".

Още преди да затвори този кръг от консултации президентът Румен Радев ясно заяви, че ако се стигне до връчване на трети мандат, ще го направи след Нова година. Целта - ако и той не се реализира, предсрочните избори да се проведат през март.

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори януари и февруари

"След изборите се ръководя от две основни цели - да се направи максималното, за да имаме правителство, да се даде време за диалог и партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Надявам се това да помага и да има разум. Втората важна цел е така да се разсрочат консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не са в най-тежкия период януари и и февруари. Аз съм поел тази отговорност, нося я - няма да насроча избори януари и февруари, рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален", заяви Радев.

Сега държавният глава Радев трябва да започне процедурата с връчване на мандати за излъчване на правителство. Първият мандат ще получи най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Значителни количества дъжд се очакват в Югоизточна България
Значителни количества дъжд се очакват в Югоизточна България
БФ по ски очаква успешен и предизвикателен нов сезон в зимните спортове
БФ по ски очаква успешен и предизвикателен нов сезон в зимните спортове