НОВИНИ

ПП и ДБ ще опитат да направят правителство на малцинството с втория мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:10, 23.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

"Продължаваме промяната" ще опитат с втория мандат да направят правителство на малцинството заедно с "Демократична България". Това заявиха представители на партиите на съвместна пресконференция в парламента.

"България стои в политически вакуум. Тук сме заедно - ПП и ДБ, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, а парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според Асен Василев през последните 30 години България страда от три големи недъга - първият е, че голяма част от бизнеса е подложен на натиск, защото зависи пряко от държавата. Вторият - че страната ни е с най-голямото неравенство в целия ЕС, което нараства всяка година.

"Стигнало е до размери, които ни поставят между Кот д’Ивоар и Малайзия и е една от основните причини българите да напускат страната", смята той. Третият проблем е липсата на справедливост - виждаме как прокурорски синове извършват престъпления пред очите на всички и остават безнаказани, посочи още Василев.

Страната има нужда от управление, но не изглежда да се формира такова, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и добави:

"Освен, че възникна едно мнозинство, което се представя за тематично, но може да прерасне в една коалиция, която да състави управление, което да връща страната назад. Очевидно тласкането на страната към избори и спешните изменения в Изборния кодекс също са част от сценария, в който се намираме".

Пред България стоят няколко основни задачи, изброи Иванов - влизането в еврозоната и Шенген, реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, преодоляването на големите разделения в бюджетния дефицит и освобождаването на бизнеса от натиска.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен се раздели с Барет Бенсън
Спартак Плевен се раздели с Барет Бенсън
Гледайте Германия - Япония от 15:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Германия - Япония от 15:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3