НОВИНИ

След повече от половин век чакане - Ферари отново триумфира в 24 часа на Льо Ман"

повече половин век чакане ферари отново триумфира часа льо ман
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 11.06.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Автомобилът на Ферари с №51 спечели тазгодишното издание на най-престижната надпревара за издръжливост - "24-те часа на Льо Ман", носейки първи триумф на "Скудерията" в състезанието от 1965 година насам.

За италианския производител това е общо десети успех в историята на Льо Ман, а той бе осигурен от екипажа на Алесандро Пиер Гуиди, Антонио Джовинаци и Джеймс Каладо.

Именно тримата пресякоха първи финала на еднодневното състезание, което през 2023-а отбелязва точно 100 години от своето първо превеждане.

В спора за първото място Ферари №51 изпревари Тойота №8 с екипаж Себастиан Буеми, Брендън Хартли и Рио Хиракава, след като японският автомобил се завъртя и получи техническа повреда около два часа преди финала на надпреварата.

Последното място на подиума в генералното подреждане, както и в клас Hypercar пък остана за пилотите на Кадилак с №2 Ърл Бамбър, Алекс Лин и Ричард Уестбрук.

В клас LMP2 пък триумфът беше за Europol Competition Oreca с екипаж Якуб Смиеховски, Алберт Коща и Фабио Шерер, чийто крак бе прегазен в началото на състезанието в питлейна. Това е първият полски отбор в историята, който печели в която и да е категория на "24 часа на Льо Ман". Само на 21 секунди зад поляците остана Team WRT с пилоти Руй Андраде, Люи Делетрас и Роберт Кубица. The Duqueine Team с Нийл Яни, Рене Биндер и Никола Пино пък допълни челната тройка.

Победител в клас LMGTE победител стана автомобил №33 на Corvette Racing, който беше пилотиран от Ники Катсбърг, Бен Кийтинг и Никола Варон. По пътя към триумфа екипажът преодоля механичен проблем от първия час на надпреварата. Любопитното е, че този успех идва само няколко години, след като стана ясно, че Корвет се оттегля като заводски отбор, но ще продължи да снабдява клиентски тимове с автомобили в GT3 категорията. Автомобил №25 на Астън Мартин с пилоти Ахмад Ал Харти, Майкъл Динан и Чарли Ийстууд остана на второ място в LMGTE, a трети останаха Майкъл Уейнрайт, Бенджамин Баркър и Рикардо Пера с Порше 911 с №86.

Автомобил №24 на Hendrick Motorsports NASCAR Chevrolet бе единствен в клас Innovative и завърши на предпоследното 39-о място в общото класиране. Отборът направи отлични 20 часа, но дефект в скоростната кутия го остави за дълго време в гаража. Пилоти на отбора бяха бившите шампиони във Формула 1 и ДТМ съответно Дженсън Бътън и Майк Рокенфелер, както и американецът Джими Джонсън, който е сред най-успешните пилоти в историята на НАСКАР със своите седем титли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарни избори в Черна гора - кой ще победи
Парламентарни избори в Черна гора - кой ще победи
Пламен Стайков и Рафи Кадир са победителите в 18-ото Рали “Твърдица”
Пламен Стайков и Рафи Кадир са победителите в 18-ото Рали “Твърдица”