НОВИНИ

След проверката: Подслушвани политици и протестиращи у нас не е имало (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 19.07.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската градска прокуратура прекрати разследването дали е имало незаконно подслушвани политици и протестиращи. Заключението - В ДАНС, МВР и ДАТО не са открити доказателства за прилагане на специални разузнаевателни средства по отношение на кандидати за народни представители и на представители на политически партии.

От прокуратурата съобщиха, че са проверили всички искания за прилагане на специални разузнавателни средства, като са се самосезирали по твърдения на политици, че по време на протестите през миналото лято са били подслушвани масово протестиращи и политически представители.

Съобщават още, че изрично е проверено дали са подслушвани президента, вицепрезидента, служебния премиер и бивш министър-председател. Установено е, че и спрямо тях специални разузнавателни средства не са прилагани.

От прокуратурата съобщават, че са извършени проверки в ДАНС, МВР и ДАТО. Възложено е също така на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да провери всички служби, които могат да заявяват, получават разрешения и прилагат специални разузнавателни средства.

Не са открити нарушения, извършени от служители на тези служби. Извършена била и съпоставка на имената на кандидатите за народни представители в 45-ото Народно събрание с тези, спрямо които са прилагани СРС-та и не е установено кандита-депутати да са били подслушивани.

В предаването "Още от деня" лидерът на ДСБ ген Атанас Атанасов коментира, че мястото за решаването на този казус е парламента.

Защото само през Парламентарна комисия би могло да бъдат установени закононарушенията и не само да бъдат установени, а и да се потърси механизъм за тяхното прекратяване и недопускане това нещо да се случва. Не знам какво са проверявали СГП, но искам само нещо да кажа - важно. Те са в конфликт на интереси. Защото прокуратурата е орган, който иска, който заявява прилагането на СРС-та и сега ние трябва да приемем, че те са обективни когато са проверявали себе си. Трябва проверката да бъде извършена отстрани, от независим орган.

От прокуратурата съобщават още, че в ГДБОП са открити две досъдебни производства. Едното за разпространение на цигари без бандерол, а другото за производство и разпространение на марихуана и амфетамини. По тях било установено, че сред подслушваните има кандидати за народни представители и прилагането на СРС-та веднага било прекратено, а материалите докладвани на Специализираната прокуратура.

В Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР също не било установено да са прилагани СРС-та по отношение на политици и депутати.

От прокуратурата твърдят още, че по време на разследването са използвали всички методи за събиране на доказателства, но не са открити такива, които да сочат, че е имало незаконно прилагане на специални разузнавателни средства.

В предаването "Още от деня" Атанас Атанасов каза още, че е готов да предложи парламентарна анкетна комисия, която да извърши своя проверка, но първо ще обсъди с колегите си дали с това да не се занимава парламентарната комисия за контрол на специалните служби, ако бъде създадена такава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабни горски пожари в Русия - над 400 активни огнища
Мащабни горски пожари в Русия - над 400 активни огнища
Мълчалив протест в село Братаница, където полицай блъсна и уби дете на пешеходна пътека
Мълчалив протест в село Братаница, където полицай блъсна и уби дете на пешеходна пътека