НОВИНИ

След сблъсъка с ферибот корабът "Ню Райф" е отплавал без обяснения

сблъсъка ферибот корабът райф отплавал без обяснения
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 08.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Среднощен удар между два кораба на около 45 мили източно от Тюленово. При сблъсъка е пострадал руският ферибот "Славянин", който е плавал от Варна до пристанище в Кавказ. "Ню Райф", под флага на Палау, е напуснал мястото на инцидента.

Два кораба се сблъскаха в 2.00 часа тази сутрин на около 45 мили източно от Тюленово. Това са фериботът "Славянин" и корабът "Ню Райф", плаващ под флага на Палау. При удара е пострадал руският ферибот, който е плавал от Варна до пристанище в Кавказ. "Ню Райф" е напуснал мястото на инцидента.

Фериботът "Славянин", който превозва газ от Русия за България, се е връщал след доставката си. На връщане от Варна той е ударен от "Ню Райф". Наводнени са три баластни танка.

"Има нарушена цялост на корпуса под водолинията. Има проникване на вода. Беше направена оценка на кораба и решихме, че можем да го приемем във Варна, разтоварен от празни цистерни и да бъде приет на ремонт", каза кап. Валентин Енчев, Морска администрация – Варна.

Корабът "Ню Райф" е напуснал мястото на инцидента и се е отправил към Турция без да опита да се свърже с пострадалия плавателен съд "Славянин".

"В нарушение на някои международни конвенции, които изискват двата кораба да обменят информация, да си взаимодействат един с друг в ситуацията", обясни кап. Валентин Енчев, Морска администрация – Варна.

Никой от 23-членния екипаж на "Славянин" не е пострадал. Няма опасност и за околната среда. Според експерти, най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка.

"Не са спазени правилата за предпазване на корабите от сблъскване. Това е една международна конвенция, която изисква да се носи вахта, корабите да определят навреме вероятността от сблъскване и да предприемат необходимите мерки", отбеляза кап. Димитър Димитров, Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Очаква се турските власти да извършат инспекция на "Ню Райф", когато пристигне там. Според експерти, причината за сблъсъка може да е неспазване на правилата за разминаване. Предстои да се гледа видео от движението на двата кораба и виновният за сблъсака ще бъде санкциониран.

Автор: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредица от грешки са причина за трагедията с прегазените двама работници от локомотив
Поредица от грешки са причина за трагедията с прегазените двама работници от локомотив
Треньорът на Фенербахче: Излизаме да победим във всеки мач, нещо в българския футбол може би куца
Треньорът на Фенербахче: Излизаме да победим във всеки мач, нещо в българския футбол може би куца