НОВИНИ

След случая с влогър, който обяви чуждо дете за починало - как да сърфираме безопасно в интернет

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:48, 06.03.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След случая с влогър, който открадна и публикува снимка на малко момиченце и го обяви за починало, специалистите по киберсигурност съветват да бъдем много внимателни със съдържанието, което споделяме в интернет.

От Асоциацията на сертифицираните етични хакери напомнят, че основната отговорност за снимките и информацията, която публикуваме в интернет, носим само и единствено ние. Всеки от нас може да допринесе и затова интернет да е по-безопасно място, необходимо е просто ако видим нещо притеснително, веднага да сигнализаме.

Хора, дъщеря ми Мелиса я блъсна кола и тя почина!

За постъпката си Гилберт Стефанов вече е разследван от прокуратурата в Пазарджик и от отдел "Киберперстъпност" към ГДБОП. Дали останалото съдържание, публикувано от влогъра отговаря на изискванията в мрежат? Нецензурни думи, агресия и софтеротика са само част от репертоара на ГИБО БЕЙБИ.

Павел Георгиев, Българска асоцииация на сертифицираните етични хакери: Всяка социална мрежа има достатъчно и работи за разработването на нови инструменти за справяне с фалшиви новини, порнография, лош език, така че трябва да сигнализираме като открием такова нещо.

Клипчетата не са свалени от мрежата. Момчето е известно и от предишен негов клип, в което обижда Васил Левски и иска смъртта на всички българи. Дни по късно, заедно с майка му се извиняват публично. Влогърът е разследван за насаждане на етническа омраза, но се разминава само с възпитателни мерки. Сега, бащата на потърпевшото момиче, се надява този път наказанието да е по -сериозно.

Стоян Георгиев, баща на момичето от снимката: Дано да го осъдят и да няма такива неща, да видят, че не могат да останат безнаказани такива хора, днес е моето дете, утре може да е вашето.

Все пак специалистите по киберсигурност съветват да сме особено предпазливи със снимките на децата си, които споделяме .

Любомир Тулев, експер по кибер сигурност: Интернет е едно такова пространсто в което бутон "делит" за съжаление нямаме, в момента в който качим нещо или го изпратим, ние трябва да сме с ясното съзнание, че връщане назад няма.

Така че преди да постнете нещо в мрежата, помислете добре дали това не би могло да се използва в негативен за вас контекст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристо се готви да опакова Триумфалната арка
Кристо се готви да опакова Триумфалната арка
След 30-часов престой: Медицинските сестри напуснаха доброволно бившия Партиен дом (ОБЗОР)
След 30-часов престой: Медицинските сестри напуснаха доброволно бившия Партиен дом (ОБЗОР)