НОВИНИ

Случаят "Бебе Сара": ВАС отхвърли иска за издаване на български акт за раждане с две майки

казусът бебе сара получи акт раждане детето две майки
bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 02.03.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът окончателно остави бебе Сара без документи. Върховният административен съд отхвърли иска по процеса, който целеше дете на еднополови родители да получи български акт за раждане и документ за самоличност.

Съдебното решение идва, след като в края на 2021 г. Съдът на Европейския съюз в Люксембург задължи България да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка на ЕС.

Родителите на Сара са от България и Гибралтар. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция в Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки. След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от майките не е гражданка на страната, а Великобритания - тъй като Гибралтар е задморска територия.

От решението на ВАС от сряда става ясно, че съдът отхвърля искането на родителите за български документи, защото Сара не е български гражданин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от организация „Действие“. За детето това означава, че то ще продължи да бъде без паспорт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачки и протести в Гърция след трагичната влакова катастрофа
Стачки и протести в Гърция след трагичната влакова катастрофа
ЦСКА 1948 обяви привличането на Мартин Тонев
ЦСКА 1948 обяви привличането на Мартин Тонев