НОВИНИ

Спартак Плевен надви Старт Люблин за първа победа в Европейската северна баскетболна лига

Плевенчани стигнаха до домакински успех след 101:95

БК Спартак Плевен
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:44, 09.01.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Спартак Плевен постигна първа победа в европейските клубни турнири след като през миналия октомври се завърна на международната сцена след 15-годишна пауза. Спартак се наложи над полския Старт Люблин със 101:95 (25:26, 30:29, 23:25, 23:15) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в петия си мач от група „А“ на Европейската северна баскетболна лига за мъже (ENBL).

Българският състав сложи край на серията си от четири поражения, инкасирани в първите си четири срещи от надпреварата, а отборът от Полша допусна трета загуба от четири изиграни мача.

Гостите започнаха по-уверено и постепенно взеха аванс от 10 точки при 20:10 след шест минути игра. Плевенчани отговориха със серия от 8 безответни точки, намалявайки до 18:20 и в края на първата четвърт изоставаха само с 1 точка – 25:26.

Последва много оспорвана втора част, преминала с размяна на водачеството като нито един от двата тима не успя да се откъсне в резултата. В самия край на първото полувреме Николай Стоянов реализира един от двата наказателните удара, които изпълни и оформи равенство 55:55 след 20 минути игра. Брайънт Томас се отличи с добри изяви за домакините през първото полувреме, реализирайки 13 точки.

След почивката баскетболистите на Старт Люблин поеха инициативата и водеха почти през цялата трета четвърт, но Спартак не позволи на съперника да натрупа солидна преднина и преди заключителните 10 минути резултатът бе 78:80.

Отлично начало на последния период и серия от 10:0 позволи на плевенчани да дръпнат с 88:82, а с нов кош на Томас домакините поведоха с 94:84 при оставащи малко повече от 4 минути в мача. Състезателите, водени от старши треньора Любомир Минчев не изпуснаха водачеството в оставащите моменти и записаха най-голям аванс от 14 точки до края на двубоя.

Шестима играчи на Спартак отбелязаха 10 и повече точки. Най-резултатен за успеха бе Брайънт Томас с 24 точки и 6 борби, а Родни Първис се отчете с 15 точки и 4 борби. Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев реализираха по 13 точки, а с по 10 завършиха Константин Тошков и Ивко Ивков.

За състава от Плевен дебютираха новите попълнения гардът Алекс Ломакс и центърът Талиб Зана, който завършиха със съответно 7 и 5 точки.

Лиъм Орейли вкара 20 точки за Старт Люблин.

В следващата си среща от Европейската северна баскетболна лига тимът на Спартак ще гостува на датския Свендборг Рабитс на 17 януари. Преди това плевенчани ще посрещнат Балкан на 13 януари в двубой от Националната баскетболна лига за мъже.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2023 г. е поставила тревожни топлинни рекорди, констатира доклад на "Коперник"
2023 г. е поставила тревожни топлинни рекорди, констатира доклад на "Коперник"
Злато за България на Световната олимпиада по математика
Злато за България на Световната олимпиада по математика