НОВИНИ

Спасяването на Райън: 5-годишно момче пропадна в 32-метров кладенец

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:52, 05.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Светът е приковал поглед към Мароко, където пети ден се опитват да спасят малкия Райън. Петгодишното момче е паднало в кладенец на дълбочина 32 метра. Единият проблем е, че кладенецът е твърде тесен - едва около 45 сантиметра, а надолу се стеснява още повече. Затова не може да се спусне спасител. Затова се наложи да бъде прокопана успоредна шахта, а след това - тунел, през който да стигнат до дъното на кладенеца. Последните сантиметри се копаят на ръка и то внимателно, за да не стане срутване.

Действието се развива край Шефшауен, град в планините на Северозападно Мароко.

Атмосферата около мястото на инцидента е заредена с напрежение. Докато спасителите работят в надпревара с времето, край тях се стичат хора и очакват щастлив изход. Цялата страна следи новините в медиите и социалните мрежи.

Инцидентът е станал във вторник. Бащата на Райън разказва, че ремонтирал тесния кладенец, за миг отклонил поглед от сина си и той паднал в него.

Спасителите преценяват, че е опасно да разширят кладенеца в песъчливата почва. Затова булдозери прокопават шахта на метри от него. В това време долу са спуснати кислородна маска, вода и храна, но не се знае дали Райън е успял да се възползва от тях.

Работата не спира и през нощта.

Включиха фенера на телефон и го пуснаха долу. Момчето е там и говори, самият аз го чух, то моли да го спасим. Стои право, още не е седнало, разказа Мохамад Орам, роднина на момчето.

Родителите на Райън са в паника, но солидарността на съгражданите и спасителите в тежкия момент им дава надежда.

Хората ни обичат и дойдоха да ни подкрепят. Всички искат той да бъде спасен, казва Халед Орам, баща на момчето.

Вчера успоредната шахтата стигна до нивото, на което стои Райън и започна прокопаването на хоризонтален тунел до кладенеца.

Три дни се опитваме да спасим това благословено дете, с участието на доброволци. Трудно е, заради проблеми, свързани с почвата, казва Мурад Язули от гражданска отбрана.

Поради опасност от срутване, тунелът се укрепва с бетонни тръби.

Днешният пети ден започна с новината, че остават още 2 метра, докато спасителите стигнат до момчето. Никой не знаеше за колко време ще бъдат прокопани, нито в какво състояние ще открият детето. Но и в петия ден надеждата не отслабна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сделка на "Булгаргаз" с Румъния предизвика политически скандал
Сделка на "Булгаргаз" с Румъния предизвика политически скандал
Инспектори под прикритие разкриха схема за фалшиви сертификати в зимните курорти
Инспектори под прикритие разкриха схема за фалшиви сертификати в зимните курорти