НОВИНИ

Специално за Бизнес.БГ: Фабрицио Дзарконе, представител на Световната банка за България

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
21:07, 29.04.2020
Чете се за: 02:36 мин.
У нас

Световната банка прогнозира спад на икономиката ни с 3,7 на сто заради пандемиятна - в специално интервю за Бизнес.Бг говори постоянният представител на Световната банка за България Фабрицио Дзарконе. Ще успеем ли да се справим със собствени сили, без международни заеми? Как се справя страната ни в извънредното положение, достатъчни ли са мерките за бизнеса и как ще издържи хазната под натиска на финансовата и икономическата криза, които се задават? Алтернатива ли е подкрепа от Световната банка за България....

БНТ: Каква Европа виждате след пандемията - по-разединена или по-обединена? Застрашена ли е финансовата й стабилност?

Фабрицио Дзарконе - представител на Световната банка за България: Този въпрос вълнува всички граждани на Европейския съюз. Аз лично съм предпазлив оптимист. Разбира се, има рискове от фрагментиране, но има възможност и за обединение. Затова съм оптимист. Преминахме през една много критична фаза в борбата с COVID-19. Няма незасегната страна в Европа и първоначалната реакция беше доста фрагментирана. Сега обаче наблюдаваме доста повече обединение и взаимна подкрепа между държавите. Има пакет от 1 трилион евро за държавите от ЕС. Но, да, има и рискове за финансовата стабилност. Минахме през големи трудности в периода 2008-2009 година по време на финансовата криза и научихме доста уроци. Научихме, че трябва да имаме конкретни мерки. Ето, по отношение на банковата стабилност бяха проведени стрес тестове и в България включително те показаха, че банковата система е стабилна. Но да споменем и че все още има доста голям процент необслужвани кредити, който процент е по висок от средния за европейския съюз и това е проблем.

БНТ: България предприе мярката да се справя сама. Смятате ли, че с предвидения дълг ще успеем да се справим?

Фабрицио Дзарконе - представител на Световната банка за България: Не мисля, че която и да е държава може да се справи сама в момента. Искам да отбележа нещо много важно - солидарността в ЕС е изключително водеща тук. Европейските банки и Световната банка трябва да дадат една важна допълнителна подкрепа. България навлезе в бурята в едно добро състояние, тя имаше солидна фискална политика, дълг от около 20% от БВП, като това е една от най-ниските стойности в Европа. Така че България има един солиден буфер от 90% от икономиката и има възможност да покаже финансова подкрепа на най-бедните и най-засегнатите, на бизнеса и на предприятията. Това обаче е първият етап. По данни на Световната банка, България ще загуби 3,7% от растежа си, което е сравнително нисък процент, но все пак е съществена сотйност. За това неминуемо ще бъдат нужни допълнителни финансови ресурси, от банките за развитие или от международните финансови институции.

Световната банка: Банковата система на България е стабилна

Фабрицио Дзарконе - представител на Световната банка за България: България е пълноправен член на групата на Световната банка, следователно тя има достъп до всички възможни начини на кредитиране и може да използва разнообразните мерки и политики - те са насочени към инвестиционно кредитиране, техническа помощ, банката може да оказва подкрепа на частния сектор чрез международната финансова корпорация, която е в рамките на Световната банка. Така че българското правителство може да се възползва. Ние работим съвместно с различни държави. Например имаме дейност, която в момента подкрепя здравната система на Румъния за 400 милиона долара, също така имаме сътрудничество с Хърватска за още 400 милиона долара с цел защита на доходите и подкрепа на предприятията. Ние предоставяме и техническа помощ и осъществяваме надзор на цялостния процес. Кредитирането от международните пазари, разбира се, е възможно и дори може да се каже не толкова скъпо в тази ситуация, но банките се интересуват единствено и само от цената, докато при нас е важен обхватът и целта на страната. Предлагаме повече, за това смятаме, че е важно да се помисли как да се подпомогнат най-засегнатите.

Важно е да се мисли за бизнеса, да не се забравят и най-уязвимите

Фабрицио Дзарконе - представител на Световната банка за България: За съжаление, нямаме кристална топка, за да погледнем в бъдещето, но се предприемат редица мерки. Българското правителство също предприе ефективни мерки. Едните са към бизнеса, другите към работещите, които са загубили своите доходи. Не знаем дали една мярка като безвъзмездната помощ е по-добра от кредитирането. Най-добре да има комбиниран подход. Световната банка наблюдава тенденциите по света, анализираме резултатите и от 19 разглеждани държави, 9 използват грантове - Австрия, Германия, Франция, Австралия и Чили. В моята родина Италия например Конфедерацията на индустриалците призовава за повече безвъзмездна помощ за фирмите. Всичко зависи от структурата на икономиката и лостове, с които се борави. Важно е да се мисли за бизнеса, но не трябва да се забравят най-уязвимите. Смятам, че финансовите инструменти чрез кредитиране например са важни, да, но трябва да се мисли за цялостен пакет, да не se изпускат най-бедните от бедните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на бизнеса: В момента работим ден за ден
Гласът на бизнеса: В момента работим ден за ден
Столичното 51 СУ отбеляза патронния си празник онлайн
Столичното 51 СУ отбеляза патронния си празник онлайн