НОВИНИ

Срещата в базата "Рамщайн": Няма решение за доставка на танкове "Леопард" за Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 20.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Засега няма решение за евентуална доставка на танкове "Леопард" за страната, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. Той потвърди, че въпросът е бил в основата на днешната среща в база "Рамщайн", където съюзниците на Киев обсъдиха предоставянето на допълнителна военната помощ срещу руската инвазия.

На форума Германия, като страна производител, беше подложена на натиск да даде разрешение за реекспорт на бойните машини "Леопард-2". Тези танкове са на въоръжение в десетина европейски държави. Освен наличните количества, машината е подходяща за нуждите на украинската армия с използваното масово дизелово гориво.

Сред предимствата на този вид танкове е и възможността за смяна на двигател и скоростна кутия в полеви условия за по-малко от 20 минути. Танковете "Леопард-2" разполагат и с мощно оръдие с голяма пробивна сила.

Украйна не е зависима от една отделна оръжейна платформа като танка "Леопард-2", заяви след срещата в "Рамщайн" американският министър на отбраната Лойд Остин. Той посочи, че Германия остава надежден партньор и изтъкна, че сегашната цел е да се даде на Украйна необходимото за постигане на успех в краткосрочен план. Лойд Остин припомни предоставените два батальона бойни машини "Брадли", три батальона "Страйкър", бронирана техника от Швеция, Германия, четири батальона механизирана артилерия от Германия.

"Това е много силен пакет, ако бъде разположен правилно, ще донесе успех", заяви Лойд Остин.

Лойд Остин посочи, че съюзниците очакват успешна украинска контраофанзива през пролетта. От своя страна най-висшият американски военен заяви, че тази война ще свърши на масата за преговори, но времето зависи от участващите страни.

"От военна гледна точка все още твърдя, че тази година ще бъде много, много трудно военно отблъскване на руските сили от всеки сантиметър окупирана украинска територия", заяви ген. Марк Мили.

Впечатлението, че Германия единствена е против предоставянето на танкове "Леопард-2" на Киев е погрешно, много съюзници заявиха, че споделят позициите, които изложих, заяви след разговорите в Рамщайн германският министър на отбраната. Той посочи, че подобно решение е нова стъпка, която изисква внимателна преценка на последиците за всички в конфликта.

"Не се страхуваме от нищо. Просто имаме отговорност към нашето население в Германия и в Европа и трябва внимателно да претеглим всички аргументи "за" и "против", преди да вземаме подобни решения просто така", заяви Борис Писториус.

Писториус посочи, че е наредил инвентаризация на наличните типове танкове "Леопард" в германската армия и производствени предприятия в очакване на консенсусно решение на съюзниците. Като най-висок приоритет министър Писториус посочи противовъздушната отбрана и осигуряването на боеприпаси и потвърди, че Берлин ще изпрати ракетна част "Пейтриът" в Украйна.

Фокусът в Украйна не трябва да е единствено върху изпращането на нови оръжия, нужно е да се гарантира функционирането на вече доставеното оборудване, заяви генералният секретар на НАТО.

"Нуждаем се от боеприпаси и резервни части. Нуждаем се от поддръжка и обучение", заяви Йенс Столтенберг.

Украинският лидер Зеленски по-рано подчерта необходимостта да се действа бързо.

"Времето трябва да стане наше общо оръжие, също като противовъздушната отбрана, артилерията, бронираните машини и танковете, за които преговаряме с вас, и които всъщност ще постигнат победата", заяви Зеленски.

Полша и Финландия вече обявиха, че ще предоставят танкове "Леопард-2" на Украйна при зелена светлина от Берлин. Варшава дори намекна, че може да не се съобрази с отказ на Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков гостува на президента на Гръцката баскетболна федерация
Георги Глушков гостува на президента на Гръцката баскетболна федерация
Хебър се справи с лекота срещу Черно море по пътя към нова Купа на България по волейбол
Хебър се справи с лекота срещу Черно море по пътя към нова Купа на България по волейбол