НОВИНИ

Станимир Беломъжев: СП в Естония ще бъде много странно, за 10 дни ще имаме 4 PCR теста

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:54, 22.02.2021
Чете се за: 01:46 мин.
Зимни
станимир беломъжев естония странно дни имаме pcr теста

Най-добрият ни състезател по ски-ориентиране даде интервю за БНР, в което сподели очакванията си за предстоящото световно първенство, което ще се проведе в Естония.

Освен Белмъжев, България ще бъде представена и от Андрея Даскова. Двамата вече заминаха за прибалтийската държава, заедно с треньора и баща на Станимир, Иван Беломъжев.

Нашите състезатели ще стартират във всички индивидуални дисциплини - къса, средна и преследване, като също така ще се включат и в надпреварата в смесената щафета.

Непосредствено преди шампионата на планетата в Естония Станимир Беломъжев спечели всички проведени състезания у нас, но въпреки това заяви, че отива в неясна форма на първенството, тъй като това на практика ще бъде първото голямо състезание заради отмяната на стартовете за Световната Купа.

„Оценката ми за проведени състезания е много добра. Организаторите се бяха постарали да направят изключително интересни трасета и маршрути. Аз успях да се представя на ниво, но не считам резултатите си за нещо великолепно, защото са много малко хората, които в момента тренират централизирано. Нивото на подготовката ми е малко неясно, защото предишните години по-голямата част от тази подготовка протичаше в чужбина - в Норвегия, в Швеция, във Финландия. Участвах в стартове и имах възможност да видя моментното си състояние. Този сезон, заради пандемията много от границите бяха затворени и се изискваше карантина, въпреки отрицателните PCR тестове. Това ми попречи да проведа една нормална, смислена подготовка. Всички стартове от световната купа бяха отменени и сега директно отиваме на световното първенство“, сподели Беломъжев.

Станимир говори и за протоколите за сигурност, свързани с COVID-19, заявявайки, че в рамките на 10 дни, всеки състезател трябва да се подложи на 4 задължителни PCR теста.

„Това световно първенство ще бъде с изключително много рестрикции – спазване на дистанции, носене на маски. За 10 дни ще ни направят 4 теста. Ако нещо се случи ще последва карантиниране на целия отбор, пълна изолация. Това ще бъде много различно и много странно световно първенство. За първи път тази година в програмата на световно първенство ще бъде включено преследването. Няколко пъти на световни купи съм участвал в тази дисциплина. Преди 6-7 години даже спечелих купата в Швеция, в която за първи път имаше преследване. Ще бъде интересно. Дългата дистанция ще отпадне от програмата, защото организаторите искаха да съкратят графика“, допълни световният шампион от 20217 година.

Беломъжев допълни,че не иска да дава прогнози за своето представяне на първенството, защото всички нации ще участват с пълни отбори и това прави конкуренцията изключително сериозна.

„Абсолютно всички нации ще участват с пълни отбори. Конкуренцията ще си бъде както винаги е била. Най-силните състезатели ще бъдат там. Очакванията са ми да дам всичко от себе си. Като резултати и като позиции не мога да кажа какво ще се случи. По-скоро се надявам всичко да мине нормално с PCR тестовете, защото виждаме как състезатели, които са абсолютно здрави, без симптоми дават положителни резултати. Ако това нещо се случи с нас това означава, че целия труд, който си положил през годината, повече от 10-12 000 километра и повече от 700-800 часа тренировка ще са били напразно.“, завърши най-добрият ни състезател по ски ориентиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук блокира постове за ползите от ваксинацията
Фейсбук блокира постове за ползите от ваксинацията
Радев призова институциите да реагират на дискриминацията на българи в Р Северна Македония
Радев призова институциите да реагират на дискриминацията на българи в Р Северна Македония