НОВИНИ

Стойчо Стоев и Тодор Янчев: Новият ръководител на БФС трябва да работи, за да измъкне българския футбол от дупката (ВИДЕО)

стойчо стоев тодор янчев новият ръководител бфс работи измъкне българския футбол дупката видео
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 18.02.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Стойчо Стоев и Тодор Янчев бяха специални гости в студиото на предаването "Арена спорт", в което двамата футболни наставници говореха за предстоящия Конгрес на БФС, ситуацията в националния отбор, битката за титлата в Първа лига и други важни теми.

Стоев и Янчев се обединиха около мнението, че новият ръководител на БФС трябва да се съсредоточи върху това да извади футбола ни от тежката положение, в което се намира вече толкова години.

"Най-добрият фаворит да спечели Конгреса е промяната, която всички ние очакваме. Трябва вече да се стъпи здраво на земята и оттам да започнем да градим. Ако няма промяна, българският футбол ще стигне нивото на аматьорския, където хората работят нещо и в същото време играят между другото", заяви клубната легенда на ЦСКА.

"За развитието на детско-юношеския футбол слушаме вече в продължение на 20 години. Всичко там ми се струва твърде политизирано и единствено за печелене на гласове. Основната роля за развитието на ДЮШ имат самите клубове, а не БФС. Той може да даде преференции, които да улеснят работата на отборите, но те трябва да развиват ДЮШ. Аз съм съгласен с Тошко, че човекът, който застане начело на БФС трябва да работи, за да излезем от тази дупка и да не дава празни обещания. Дано да се види някаква постепенна промяна, за да видим качествени български деца по терените", допълни бившият нападател на Локомотив Сф, който триумфира с "железничарите" в турнира за Купата на България през сезон 1981/82.

Двамата старши треньори споделиха още очакванията си и за развитието на националния отбори при Илиан Илиев с огледа равенствата срещу Сърбия и Унгария в края на миналата година и предстоящото участие в Лигата на нациите, където сме в една група с Люксембург, Северна Ирландия и Беларус.

"Преди време бихме казали, че шансовете ни в тази група са големи. Хубавото е, че при Илиан се видяха промени във футбола, който играе отбора и за мен той изглежда по-приемлив. Играчите се опитват да играят по-офанзивно и на мен това ми допада. Искрено им пожелавам успех оттук нататък. Прави му наистина чест на Илиан, че се съгласи да поеме отбора в такъв труден момент. Не се притесни, въпреки че знае, че резултатите могат и да не са добри. Смятам обаче, че прекалено много критикуваме нашите футболисти. Ние си знаем нашето ниво и трябва да бъдем по-реалистични с оценките на базата на него. Вижда се обаче, че тези играчи могат да дадат по-различно лице на този отбор и дано успеят да се класират на някой форум", коментира Стоев.

"Сърбия и Унгария ще играят на европейското първенство през това лято, така че положителните резултати срещу тях трябва да помогнат за надграждането в националния отбор. Футболистите получиха нужното самочувствие от тези два мача и вярвам, че могат да покажат още по-добро лице в Лигата на нациите", продължи Янчев.

Българските специалисти обърнаха внимание още и на битката за титлата в Първа лига, като очаквано поставиха сред фаворитите Лудогорец и ЦСКА, но също така не отписаха временния лидер в подреждането след края на есенния полусезон Черно море.

"Лудогорец играе на три фронта и това може да окаже някакво влияние, защото направиха много изходящи трансфери и загубиха дълбочината в състава си. Като цяло обаче те разполагат с достатъчно качествени футболисти, така че не очаквам да има някакво голямо отражение чисто спортно-технически. Черно море е приятната изненада на сезона дотук и също е сред фаворитите за първото място. Друг въпрос е дали ще могат да издържат до края на първенството, защото ги очаква тежка пролет. При тях също така липсва тази дълбочина в състава им", смята бившият наставник на Лудогорец и Черно море Стойчо Стоев.

"Едни и същи отбори разполагат с необходимия капацитет, за да се борят за първото място всяка година - Лудогорец, ЦСКА и Левски. Почти целият ми живот премина в ЦСКА и обичам този клуб. В ЦСКА 1948 работех за кратко време, но им пожелавам успех в първенството", заяви Тодор Янчев.

Какво още споделиха Стоев и Янчев за трансфера на Ивайло Чочев в Лудогорец, представянето на Левски срещу Пирин Благоевград и актуалната обстановка в българкия футбол, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Шансовете ни срещу Сервет остават 50 на 50, Чочев е много опитен играч и ще разчитаме на него (ВИДЕО)
Георги Дерменджиев: Шансовете ни срещу Сервет остават 50 на 50, Чочев е много опитен играч и ще разчитаме на него (ВИДЕО)
Путин остава безмълвен за смъртта на Навални
Путин остава безмълвен за смъртта на Навални