НОВИНИ

СУ: От фасадата на Ректората се отстраняват климатични тела на 20 години

фасадата ректората отстраняват климатични тела години
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 25.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Още

От Софийския университет излязоха с официална позиция по случая с климатични тела върху фасадата на сградата. Обяснението на най-старото висше учебно заведение у нас е, че става дума за отстраняване на
съществуващи от 20 години външни климатични тела.

"Сградата на Ректората е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната.

През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби, пише в съобщение", публикувано на сайта на университета.

"В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета.
При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други.

Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции. Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата", категорични са от университета.

"След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада", се казва още в съобщението.

"Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за монтаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета", допълват от Ректората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Няма доказателства, че оздравелите от COVID-19 вече имат антитела
СЗО: Няма доказателства, че оздравелите от COVID-19 вече имат антитела
"Fitch Ratings" потвърди "BBB" рейтинга на България, ревизира перспективата на "стабилна"
"Fitch Ratings" потвърди "BBB" рейтинга на България, ревизира перспективата на "стабилна"