НОВИНИ

Светът посрещна 2023 година (СНИМКИ/ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:00, 01.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Новогодишните празненства вече преминаха през по-голямата част от света, като хората отброяваха последните оставащите секунди до новата година и се радваха на фойерверки, сбогувайки се с 2022 г., която донесе война в Европа и глобални тревоги, свързани с инфлацията.

Новата година започна в Кирибати в централната част на Тихия океан, след което бе посрещната в Русия и Нова Зеландия и постепенно настъпи в Азия, Европа и Америка.

Светът посреща Новата година (СНИМКИ/ВИДЕО)

Новата година ще дойде най-късно в малките отдалечени острови Американска Самоа, остров Бейкър и остров Хауланд, които са част от САЩ.

В Париж хиляди излязоха да празнуват булевард "Шанз Елизе", а в новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон обеща постоянна подкрепа за Украйна.

"През следващата година ние ще бъдем неизменно на ваша страна. Ще ви помагаме до победата и ще бъдем заедно, за да изградим справедлив и траен мир", каза Макрон.

В Лондон повече от 100 000 души се събраха край река Темза, за да наблюдават зрелищно шоу с фойерверки около огромното виенско колело, известно като Лондонското око.

Плажът Копакабана в Рио де Жанейро посрещна няколко хиляди души, които наблюдаваха кратки илюминации, а няколко бразилски града отмениха празненствата заради коронавируса. Преди пандемията новогодишните празненства в бразилската столица обикновено привличаха повече от два милиона души.

Ню Йорк се присъедини към блясъка на новогодишната нощ с ослепителен спектакъл на емблематичния площад "Таймс Скуеър". Кулминацията беше обратното отброяване на оставащите секунди до полунощ, при което светеща геодезична сфера с диаметър 3,6 метра и тегло почти 6 тона се спусна от високия си връх на 111-метровия небостъргач "Уан Таймс Скуеър". Повърхността ѝ е съставена от близо 2700 кристала, които бяха осветени с палитра от над 16 милиона цвята.

В Австралия повече от един милион души се събраха по крайбрежието на Сидни. От моста "Сидни Харбър Бридж" бяха изстреляни повече от 7000 фойерверка, а Операта беше осветена от още 2000.

В Китай посрещнаха 2023 г. с предпазливост, след като мерките срещу разпространението на коронавируса бяха облекчени.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберто Мартинес: Реших да напусна след мача с Мароко
Роберто Мартинес: Реших да напусна след мача с Мароко
Медведев: Не беше лесно да забравя загубата от Надал на финала на Australia Open
Медведев: Не беше лесно да забравя загубата от Надал на финала на Australia Open