НОВИНИ

Светът в Годината на Дракона

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:25, 10.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Милиони посрещнаха Лунната Нова година - един от най-големите празници за източните и югоизточните азиатски общности.

Според китайската традиция всяка година е представена от едно от 12-те животни от Китайския зодиак. Сега светът се сбогува с Годината на Заека и навлезе в Годината на Дракона.

Фойерверки, празнични прояви и червени пликове пълни с пари за децата - така азиатският свят посрещна Нова година по лунния календар.

Китайският зодиак винаги се съчетава с един от петте основни елемента - огън, вода, дърво, метал и земя и съответния цвят - червено, черно, зелено, бяло и жълто.

През 2024 г. Драконът съответства на дървото и зеления цвят, поради което годината ще премине под знака на Зеления дървен дракон.

Лунната Нова година, наричана още Пролетен фестивал, е семеен празник, съпътстван от огромна миграция на хора. Само в Китай се очакват около 9 милиарда пътувания, повечето с личен транспорт.

Традицията спазиха и тримата тайконавти на китайската орбитална станция.

"Закачането на куплетите от Пролетния фестивал, гледането на гала представлението и стоенето до късно в новогодишната нощ са най-щастливите моменти в годината за нас", заяви Тан Шънцзе, китайски астронавт.

Гала представлението в Пекин има над 14 милиарда гледания във всички платформи.

На фона на изострено напрежение на Корейския полуостров президентът на Южна Корея Юн Сок Йол благодари на войниците, направили празника възможен със своята служба на фронтовата линия.

За празника деца излязоха да играят на централния площад в севернокорейската столица Пхенян.

Лунната Нова година беше посрещната и в редица мегаполиси с голяма азиатска общност, включително Ню Йорк и Сан Франциско. Тържества имаше и в Белград. Те започнаха с фойерверки в присъствието на сръбски официални лица и представители на китайското посолство.

"Тази проява е не само забавление и съприкосновение с изкуството, но и важна стъпка в развитието на културните връзки между нашите страни", каза сръбският премиер Ана Бърнабич.

Китайският посланик в Сърбия Ли Минг посочи, че двата народа споделят универсалните ценности като хуманизъм и благосъстоянието на хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дърво падна в центъра на Димитровград
Дърво падна в центъра на Димитровград
Интер срази Рома в голово шоу и дръпна със седем точки на върха в Италия
Интер срази Рома в голово шоу и дръпна със седем точки на върха в Италия