НОВИНИ

СЗО: Няма Делтакрон, било е замърсена проба на Омикрон

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:43, 10.01.2022
13409
Чете се за: 02:00 мин.
По света
сзо делтакрон било замърсена проба омикрон

Считаният за нов щам Делтакрон може да е възникнал в резултат на замърсяване на пробата по време на секвенирането и не е комбинация от двата варианта на вируса - Делта и Омикрон. Това съобщи Мария ван Керхове, ръководител на техническия екип в Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация. Тя призова да не се използва понятието Делтакрон.

Наскоро стана ясно, че група учени от Факултета по биологични науки на Кипърския университет са открили нов щам на коронавирус. Това съобщи проф. Леонтиос Кострикис пред Cyprus Times. Мутацията бе наречена Делтакрон, тъй като се считаше за хибриден вариант на щамовете Делта и Омикрон.

Говорителят на Световната здравна организация призова да не се използва и понятието "флурон", което означава едновременното заболяване от грип и Ковид.

„Тези думи предполагат комбинация от вируси/варианти, но реално няма такова нещо. Делтакрон вероятно е замърсяване на пробата при секвенирането“, написа ван Керхове в Туитър.

По-рано министърът на здравеопазването на Кипър Михалис Хаджипанделас каза, че Делтакрон не предизвиква безпокойство у властите, тъй като представлява комбинация от две мутации, които вече циркулират в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев ще играе срещу Малек Джазири в първия кръг на основната схема във Форли
Адриан Андреев ще играе срещу Малек Джазири в първия кръг на основната схема във Форли
"Денят започва" на 11 януари: Говори министър Борислав Сандов
"Денят започва" на 11 януари: Говори министър Борислав Сандов